Jobban gyarapszik a sokszínű erdő

A szakértők évek óta gyanítják, hogy a sok fafajból álló, kevert állományú erdők jobbak, mint az egyetlen faj alkotta monokultúrák.

Ezt svájci kutatók most számítógépes szimulációk segítségével be is bizonyították. A jelenség különböző okokra vezethető vissza. Egyrészt a fajgazdag erdőkben előforduló különböző növényfajok hamarabb be tudják tölteni a például vihar által keletkezett lyukakat. Így ezek a sokszínű erdők hamar reagálnak a környezetben bekövetkezett változásokra – számolnak be Harald Bugmann, a Zürichi Műszaki Főiskola kutatója és kollégái az Ecology Letters című szaklapban. Az eredmények rámutattak, hogy a növények fényért folytatott versengése pozitív hatással van az erdők termelékenységére. A kutatók szerint a mostani eredmények számos európai erdőre helytállóak – írja a Der Spiegel internetes kiadása. Az egy fajból álló monokultúrák különösen sérülékenyek a viharok, kártevők, betegségek okozta károkkal szemben. Habár a fák gyorsan nőnek, tömegesen pusztíthatják őket a kártevők, és nincs más faj, amely helyettesíthetné a betegeket. Egy összefüggő, természetközeli erdőnek a kutatók szerint nagyobb az ellenálló képessége. Amennyiben több fafaj alkotja az erdőt, összetettebb a talajt átszövő gyökérzet, így például a talaj is stabilabb.A számítógépes modell tetszőleges időpontban képes képet alkotni egy erdő fejlődéséről – írják a kutatók. A modell alapján ki lehet számítani a különböző fajösszetételű faállományok gyarapodását, ezáltal jól vizsgálható a biológiai sokféleség és a termelékenység közti összefüggés. A modellben 30 fafaj van, és számos éghajlati körülmény szimulációjára képes. Következő lépésként a modellt ki szeretnék terjeszteni további európai erdőkre, és azok jövőbeli fejlődéséről információt nyerni.

Ajánlott tartalom

Több ingatlan kerülhet eladásra januártól

A Duna House cégcsoport várakozása szerint 10-20 ezerrel több ingatlanpiaci adásvétel várható jövőre a januártól induló csok plusz hatására, a társaság közleménye szerint a konstrukció legnagyobb pozitívuma, hogy a lakáscélú támogatásnál a hitel kamata legfeljebb 3 százalék lehet, de még ennél kedvezőbb feltételeket is adhatnak a pénzintézetek a versenyhelyzet miatt.