Jobban gyarapszik a sokszínű erdő

A szakértők évek óta gyanítják, hogy a sok fafajból álló, kevert állományú erdők jobbak, mint az egyetlen faj alkotta monokultúrák.

Ezt svájci kutatók most számítógépes szimulációk segítségével be is bizonyították. A jelenség különböző okokra vezethető vissza. Egyrészt a fajgazdag erdőkben előforduló különböző növényfajok hamarabb be tudják tölteni a például vihar által keletkezett lyukakat. Így ezek a sokszínű erdők hamar reagálnak a környezetben bekövetkezett változásokra – számolnak be Harald Bugmann, a Zürichi Műszaki Főiskola kutatója és kollégái az Ecology Letters című szaklapban. Az eredmények rámutattak, hogy a növények fényért folytatott versengése pozitív hatással van az erdők termelékenységére. A kutatók szerint a mostani eredmények számos európai erdőre helytállóak – írja a Der Spiegel internetes kiadása. Az egy fajból álló monokultúrák különösen sérülékenyek a viharok, kártevők, betegségek okozta károkkal szemben. Habár a fák gyorsan nőnek, tömegesen pusztíthatják őket a kártevők, és nincs más faj, amely helyettesíthetné a betegeket. Egy összefüggő, természetközeli erdőnek a kutatók szerint nagyobb az ellenálló képessége. Amennyiben több fafaj alkotja az erdőt, összetettebb a talajt átszövő gyökérzet, így például a talaj is stabilabb.A számítógépes modell tetszőleges időpontban képes képet alkotni egy erdő fejlődéséről – írják a kutatók. A modell alapján ki lehet számítani a különböző fajösszetételű faállományok gyarapodását, ezáltal jól vizsgálható a biológiai sokféleség és a termelékenység közti összefüggés. A modellben 30 fafaj van, és számos éghajlati körülmény szimulációjára képes. Következő lépésként a modellt ki szeretnék terjeszteni további európai erdőkre, és azok jövőbeli fejlődéséről információt nyerni.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.