Joe Biden nem vett részt az ENSZ klímacsúcson Dubajban

Az Egyesült Államok alelnöki szinten képviselteti magát az ENSZ klímatalálkozóján az Egyesült Arab Emirátusokban – közölte a Fehér Ház szerdán.

Joe Biden elnök, egy nappal a COP28 konferencia megnyitása előtt telefonon beszélt a házigazda arab ország államfőjével, akit hivatalosan is tájékoztatott arról, hogy megbízásából Kamala Harris vesz részt a klímakonferencia vezető csúcstalálkozóján. A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden arról is tájékoztatta Mohamed bin Szájedet, hogy az Egyesült Államok célja, hogy megmutassa “globális vezető szerepét az éghajlati kérdésekben, valamint ösztönözze a nagyobb globális célkitűzéseket a kritikus fontosságú találkozón”.

Szerdán magas rangú fehér házi tisztségviselők egy a sajtótájékoztatón beszámoltak arról, hogy Kamala Harris alelnök december 1-jén és 2-án tartózkodik majd Dubajban, valamint, hogy az amerikai delegáció tagja lesz John Kerry, az elnök klímaügyi különleges megbízottja. Az Egyesült Államok álláspontja az, hogy a világ minden nagy gazdaságának többet kell tennie, hogy tartani lehessen a 2015-ben kitűzött ambiciózus célokat, ami a másfél Celsius fokos globális hőmérséklet-emelkedésre vonatkozik – mondták el a Fehér Ház vezető tisztviselői, és arra is felhívták a figyelmet, hogy az Egyesült Államok a metán-kibocsátás csökkentésére kidolgozott amerikai lépéseket is bemutatja a világkonferencián.

Az amerikai kormányzati tisztségviselők a COP28 kezdetén tartott washingtoni tájékoztatón arra is emlékeztettek, hogy az Egyesült Államok klímapolitikai célkitűzései között szerepel, hogy 2030-ra 50-52 százalékkal mérsékelje az üvegházhatású gázok kibocsátását a 2005-ös szinthez képest, 2035-re teljes mértékben tiszta energiaforrásokból termelje meg áramszükségletét, valamint 2050-re átálljon a nulla nettó kibocsátásra épülő gazdasági működésre.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.