Joe Biden nem vett részt az ENSZ klímacsúcson Dubajban

Az Egyesült Államok alelnöki szinten képviselteti magát az ENSZ klímatalálkozóján az Egyesült Arab Emirátusokban – közölte a Fehér Ház szerdán.

Joe Biden elnök, egy nappal a COP28 konferencia megnyitása előtt telefonon beszélt a házigazda arab ország államfőjével, akit hivatalosan is tájékoztatott arról, hogy megbízásából Kamala Harris vesz részt a klímakonferencia vezető csúcstalálkozóján. A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden arról is tájékoztatta Mohamed bin Szájedet, hogy az Egyesült Államok célja, hogy megmutassa “globális vezető szerepét az éghajlati kérdésekben, valamint ösztönözze a nagyobb globális célkitűzéseket a kritikus fontosságú találkozón”.

Szerdán magas rangú fehér házi tisztségviselők egy a sajtótájékoztatón beszámoltak arról, hogy Kamala Harris alelnök december 1-jén és 2-án tartózkodik majd Dubajban, valamint, hogy az amerikai delegáció tagja lesz John Kerry, az elnök klímaügyi különleges megbízottja. Az Egyesült Államok álláspontja az, hogy a világ minden nagy gazdaságának többet kell tennie, hogy tartani lehessen a 2015-ben kitűzött ambiciózus célokat, ami a másfél Celsius fokos globális hőmérséklet-emelkedésre vonatkozik – mondták el a Fehér Ház vezető tisztviselői, és arra is felhívták a figyelmet, hogy az Egyesült Államok a metán-kibocsátás csökkentésére kidolgozott amerikai lépéseket is bemutatja a világkonferencián.

Az amerikai kormányzati tisztségviselők a COP28 kezdetén tartott washingtoni tájékoztatón arra is emlékeztettek, hogy az Egyesült Államok klímapolitikai célkitűzései között szerepel, hogy 2030-ra 50-52 százalékkal mérsékelje az üvegházhatású gázok kibocsátását a 2005-ös szinthez képest, 2035-re teljes mértékben tiszta energiaforrásokból termelje meg áramszükségletét, valamint 2050-re átálljon a nulla nettó kibocsátásra épülő gazdasági működésre.

Ajánlott tartalom

Atomenergia nélkül nem érjük el a párizsi klímacélokat

Az Energia21 Kezdeményezés harmadik alkalommal ülésezett, ezúttal az atomenergia ügye került az ismert közéleti, tudományos és gazdasági szakemberek tárgyalásának középpontjába. Palkovics László professzor, az E21 kezdeményezője felvezető gondolataiban azt hangsúlyozta, hogy az atomenergia továbbra is a zöld jövő záloga - tájékoztatta a szervezet csütörtökön az MTI-t.