Jöhet a nyári áramszünetek időszaka Magyarországon

Mátrai Károly, az MVM vezérigazgatója szerint Amerikában és Nyugat-Európában már nem ritkák a nyári hőhullámok alatti áramszünetek.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Mátrai Károly, az MVM vezérigazgatója arról beszélt az Indexnek, hogy a csúcsra pörgetett légkondicionáló használat mellett három másik külföldi ok is hozzájárult ahhoz, hogy júliusban elképesztően magas, 500-1000 euró közötti nagykereskedelmi áramárak alakultak ki Magyarországon az esti órákban. A július közepi hőhullám idején az ipari napelemek rekordokat döntögettek a termelésben, az órás árak pedig jellemzően 50-100 euró/megawattóra körül ingadoztak, majd az este 6-9 óra közötti sávban meredeken emelkedtek, olykor akár 500-1000 euró közé. Ezzel párhuzamosan a gázerőművek hazai áramtermelése felfutott, akárcsak az áramimport. A MAVIR adataiból az is kiderült, hogy megdőlt a nyári rekord a légkondicionálóknak köszönhetően. „Szűkületek voltak a villamosenergia rendszerben nemcsak itthon, hanem Ausztriában és Szlovákiában is. Az ottani rendszerszűkületek miatt kevesebb olcsó áramot tudtunk importálni Németországból” – magyarázta Mátrai Károly a magas értékeket. Szerepet játszott továbbá, hogy a nyári hőhullám alatt nem történt érdemi légmozgás Európában, sem Észak-Németországban, sem Romániában, így a szélerőműparkok nem termeltek. A harmadik lényeges ok az volt, hogy Balkánon nem esett elég eső, az ott lévő vízerőművek nem tudtak megfelelő mennyiségben energiát termelni, ezért többet kellett rajtunk keresztül importálni. „A komplex, egymással szorosan összefüggő hatásokat egyben kell figyelni, és így már világosan látszik: a nyáron elszabadultak a villamosenergia-árak nemcsak Magyarországon és Romániában, de több balkáni országában is” – mondta a szakember.

A Lukoil-ügy miatt figyelem középpontjába került az is, hogy Magyarországról megy az ukrán villamosenergiaimport 42%-a, amely elsősorban a napközbeni magyar naperőművi túltermelést szívja fel. Mátrai Károly szerint ha Ukrajna importra szorul, akkor azt a magyar megújulókból részben vagy egészben lehet teljesíteni.

A naperőművek kapcsán a friss MAVIR adatok azt mutatják, hogy július 1-ig már 6712 MW kapacitású naperőművet helyeztek üzembe itthon, az év elejéhez képest már csaknem 700 MW-tal nőtt a beépített kapacitás. Mátrai Károly igyekezett mindenkit megnyugtatni a nyári hőhullámok és az esetleges áramszünetek kapcsán, de kiemelte: bekövetkezhetnek áramszünetek, ami Amerikában és Nyugat-Európában nem ritka ilyenkor, a fejlődő régióban pedig mindennapos.

 

Ajánlott tartalom

Lantos Csaba: a klímaváltozás megköveteli a zöldenergia-termelés bővítését

Az idén két fokkal melegedett Magyarország átlaghőmérséklete, ez példa nélküli és azt üzeni: a világ megváltozott, ehhez alkalmazkodni kell, többek között új zöldenergia-termelő létesítményekkel - jelentette ki az energiaügyi miniszter a Solar Markt Csoport naperőművének keddi átadásán, Szihalom határában.