Jól tervezett szellőztetőrendszerrel csökkenthető a rezsi

A rezsicsökkentés új formájával kísérleteznek az angolok.

Az elmúlt években ez építészet energetikai szempontból rengeteget fejlődött, az egyik ígéretes területet az otthoni emisszió és a fűtésköltségek csökkentése jelenti. A fejlesztésekben az Egyesült Királyság az élen jár, az országban egyre több város vág bele passzívház-projektjébe. Különleges megállapodás született az angliai Hulli Városi Tanács és a Hulli Egyetem között– írja a tisztajovo.hu. Az együttműködés segítheti az alacsony kibocsátású építészeti technológiák tesztelését.  A kísérletre kiválasztott házban a kombinált szellőztetéses és a levegő alapú hőszivattyús módszert fogják tesztelni. Utóbbi lényege, hogy a külső levegőből nyerjenek ki hőt, melyet aztán az otthon, illetve a víz fűtésére fordíthatnak. A hulli házban egy olyan eljárással is kísérleteznek majd, amely elvileg csökkentheti a szellőzés során elvesztett hőt.

A cél az, hogy egy éven át gyűjtsék az adatokat az épületnél. Daniel Parsons, a Hulli Egyetem Energetikai és Környezeti Intézetének igazgatója szerint a korai eredmények alapján, a jelenlegi gázkazános technológiával összevetve az új módszer jelentősen csökkenheti az otthon szénkibocsátását. A fő kérdés az, hogy miként érdemes felszerelni, illetve üzemeltetni a rendszert.

A lakóházak energetikai szempontból látványos fejlődésen estek át az utóbbi időkben, ami nem csupán a felhasznált anyagokat, illetve a tervezést érinti. A digitálisan összekapcsolt technológiák ma már a lakókat is segítik, hogy jobban nyomon követhessék fogyasztásukat. A szakértők időnként egészen sci-fibe illő módszereket is találnak, a londoni Q-Bot például olyan robotokat gyárt, amelyek a padló alatt folytatnak vizsgálatokat, és képesek szigetelőréteget felvinni a hibás területekre. Bár a legújabb mérnöki eredményeket elsősorban az újonnan épülő házaknál kamatoztatják, a régebbi épületeket is át lehet alakítani.

Az Egyesült Királyságban nemcsak Hullban segíti az önkormányzat az új módszerek terjedését. Yorkban például egy program keretében 600 új otthont fognak felhúzni, ez lesz az ország legnagyobb zéró emissziójú házépítő projektje. A fejlesztés fókuszában a klímavédelem mellett a környezet megóvása, a kényelem és az egészség áll. A városvezetés bízik benne, hogy a hasonló passzívházak idővel átveszik a korábbi épületek helyét.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk hogyan válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések

Kerítésre szerelt napelemekkel válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések.