Jön a kötelező napelem San Franciscóban

2017-től szinte az összes új építésű háznak napelemesnek kell lennie.

A haladó szellemiségéről ismert San Francisco vezetése a napokban csendben elfogadott egy új törvényt, amely szerint az összes 2017. január 1. után újonnan felépült, 10 emeletnél nem magasabb épület tetejére kötelezően napelemes áramtermelő rendszert, vagy napkollektoros vízmelegítőt kell installálni.

A városvezetés egy korábban elfogadott törvénye szerint az épületek tetőfelületének minimum 15 százalékát már eddig is kötelező volt fenntartani valamiféle napelemes rendszer számára, ezt egészíti ki a most meghozott új törvény. A hivatalos szöveg alapján az áramtermelő rendszer esetében a névlegesen előállítható teljesítménynek el kell érnie a “négyzetlábankénti 10 wattot”.

San Francisco vezetése szerint a várost minél előbb át kell állítani környezetbarát, megújuló áramforrásokra. Az indoklás szerint a döntés hátterében a rendkívül magas szén-dioxid kibocsátás következményei állnak: mára szignifikáns erózió alakult ki, az infrastruktúrát egyre jobban megviselik az extrém hullámok, plusz a csatornarendszert is muszáj volt átalakítani.

forrás: pcworld.hu

Ajánlott tartalom

Kihalás fenyeget minden ötödik európai madárfajt

Minden ötödik madárfajt, köztük a sárszalonkát, a sarlósfecskét és a vetési varjút is a kihalás fenyegeti Európában a BirdLife madárvédelmi szervezet legújabb vörös listája szerint.