Jön a nagy uniós rezsicsökkentés jövőre

Takarékoskodásra kötelezi a gázműveket, a villany- és távhőszolgáltatókat 2014. január 1-től az Európai Unió. Azt kell elérniük, hogy ügyfeleik minden évben 1,5 százalékkal kevesebb energiát használjanak, mint az azt megelőző évben.

Magyarországon a szolgáltatók attól félnek, hogy az úgynevezett energiahatékonysági irányelvet újabb különadó formájában vezeti be a kormány – tudta meg az [origo]. Nagy-Britanniában már havi részletfizetéssel lehet energiatakarékosabbá tenni a lakást. Ezer eurót is spórolhat évente egy átlagos európai háztartás – ezzel kecsegtette az uniós polgárokat Richard Seeber néppárti képviselő az Európai Parlamentben még szeptemberben, az úgynevezett energiahatékonysági irányelv vitájában. Az Európai Unió ötödével akarja csökkenteni energiafelhasználását 2020-ra. Így 80 milliárd euróval kevesebbet kellene energiára költeni a következő években, egyúttal csökkenne minden tagállam energiafüggősége, ami különösen érzékeny pont az orosz gázzal fűtő Magyarországon is.

Másrészt azért van szükség az általános takarékoskodásra, mert másként nem igazán terjedhetnek el széles körben a napelemek, szélturbinák, geotermikus fűtőrendszerek, melyek külön-külön sokkal kisebb kapacitásúak, mint egy hagyományos erőmű. Az EU erről szóló irányelve szerint Magyarországnak is arra kell köteleznie a gáz, a villany- és a távhőcégeket, hogy ügyfeleik összfogyasztását évi másfél százalékkal szorítsák le. Az egyes országok maguk dönthetik el, hogy mi számít energiacégnek, például ide tartozhat az összes üzemanyag-forgalmazó vállalat is. Az EU-s irányelv azt is lehetővé teszi, hogy az energiaszolgáltatók az ügyfeleiknél folytatott takarékossági intézkedések helyett egy központi állami alapba fizessenek egy összeget, amelyből aztán majd az állam helyettük finanszírozza az energiahatékonysági megoldásokat.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.