Jönnek a lapát nélküli szélturbinák

A hatalmas lapátokkal felszerelt szélturbinák lassan minden szerencsésebb ország mezejeit megtöltik. De egyáltalán nem biztos, hogy ez az egyetlen mód, ahogyan a szélenergiát meg lehet kötni. Egy spanyol vállalat most lapát nélküli turbinákkal kísérletezik. A Vortex Bladeless hatalmas rúdjainak rezgéséből állítanának elő energiát.

Az épületeket tervező mérnököknek általában sok gondot okoznak a szélörvények, de most a spanyol tervezők épp ezeket használnák ki, a szél állandó kavarásából kerekítenének előnyt. Jellemzően egy építmény csak egy bizonyos frekvencián rezeg, egy bizonyos szélsebesség mellett, de most mágneses megoldással oldanák meg, hogy ezek a rudak sokkal érzékenyebben reagáljanak a szelek váltakozására, gyakoribb rezgést kiváltva.

A cég szerint technológiájukkal 40 százalékkal lehetne csökkenteni az energia előteremtésének költségét a hagyományos szélturbinákhoz képest. A költségkülönbség főleg a fenntartásból jönne, mivel a Vortexnek nincsenek mozgó részei, ezért nem kell állandóan karbantartani vagy cserélni azokat. Igaz az is, hogy modelljük egyelőre mintegy 30 százalékkal kevesebb energiát tud megtermelni, mint egy hagyományosabb modell, ugyanakkor a spanyolok szerint mivel jóval több is elfér az ő verziójukból az adott helyen, kiegyenlítődhet a különbség. Ráadásul ez a modell teljesen hangtalan.

A Mini névre keresztelt, 12 méteres modelljük a tervek szerint már jövőre forgalomba kerülne, a jóval nagyobb, ipari méretekre szánt verzió pedig 2018-ra.

forrás: 444.hu

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.