Jönnek a megújulók, de nem használunk kevesebb olajat

Az olajpiac a szélsőséges áringadozások egy új korszaka előtt áll, a következő évtizedre ugyanis nagyon bizonytalanok a kereslet-kínálati kilátások. Az igazi forradalom a megújuló energiák terén zajlik.

Az elmúlt két évben az olajárak összeomlottak, és erre az olajipar a beruházások soha nem látott mértékű visszafogásával reagált. Amennyiben egy kínálati hiány a beruházások elmaradása miatt alakulna ki, azt gyakorlatilag szinte csak az amerikai palaolaj-termelés lenne képes helyettesíteni, amelyet viszont nem lehet tetszőleges mértékben fokozni. Ez pedig szinte biztos recept a piaci volatilitás kialakulására. „Az elmúlt huszonöt évben a szén járult hozzá a legnagyobb mértékben a világ energiaellátásához, és ez most sincs másképpen. Az IEA prognózisa a szén és az olaj szerepének csekély mértékű növekedését vetíti előre az elkövetkező évekre” – vélekedett Varró László, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezető közgazdásza az IEA World Energy Outlook 2016 tanulmány bemutatóján.

Nem csökken a fosszilis fogyasztásunk

Jelenleg az olaj részaránya a globális energiamixben növekszik – mondta Varró László. Az elmúlt negyven évben csökkent ugyan, de két éve emelkedik. És ebben nem lehet eltekinteni a Közel-Kelet szerepétől. A közel-keleti olajforrások világpiaci árszabályozó szerepe – minden ellenkező állítással szemben – messze felülmúlja az amerikai palaolaj-termelés szerepét. Az ellátási biztonság szempontjából pedig a Közel-Kelet továbbra is ugyanúgy szolgálhat meglepetésekkel, mint ahogy eddig. Az olaj iránti világpiaci kereslet számottevő csökkenésére nem lehet számítani a következő években. Már csak azért sem, mert az a terület, amire az elektromos meghajtás terjedése a legnagyobb hatással lehet, a közlekedés, az olajkeresletnek csak a negyedét teszi ki. Az elektromos járműveknek pedig csak tíz-tizenöt éves távlatban lehet viszonylag számottevő hatása az olajkeresletre, a következő öt évben még semmiképpen sem. Az elektromos autók jelenleg legfeljebb napi 15 ezer hordó olajat váltanak ki a világpiac keresleti oldalán. Ehhez képest egy politikai intézkedés, például az OPEC-tagok megállapodása napi 1,2 millió hordóval csökkenti a világpiaci kínálatot januártól.

Feltartóztathatatlan a megújulók terjedése

A földgázipar viszont gyökeres átalakuláson megy át, és szerepe az energiaellátásban rohamosan növekszik. A cseppfolyós földgáz megjelenése egy „második földgázforradalmat” vezet be. Már csak azért is, mert – ellentétben a csökkenő olajipari beruházásokkal – a jövő LNG-termelő és -elosztó infrastruktúrája már jórészt elkészült, vagy építés alatt áll. Az igazi energiaipari forradalmat azonban az elektromos energia hozza el. Tavaly például jóval több szél-, nap- és vízenergia-áramtermelő kapacitást kapcsoltak a hálózatra, mint amennyivel az áramkereslet növekedett. Elmondható tehát, hogy az áramkereslet növekedését már lehetséges kizárólag megújítható forrásokból fedezni. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit