Jönnek a megújulók, de nem használunk kevesebb olajat

Az olajpiac a szélsőséges áringadozások egy új korszaka előtt áll, a következő évtizedre ugyanis nagyon bizonytalanok a kereslet-kínálati kilátások. Az igazi forradalom a megújuló energiák terén zajlik.

Az elmúlt két évben az olajárak összeomlottak, és erre az olajipar a beruházások soha nem látott mértékű visszafogásával reagált. Amennyiben egy kínálati hiány a beruházások elmaradása miatt alakulna ki, azt gyakorlatilag szinte csak az amerikai palaolaj-termelés lenne képes helyettesíteni, amelyet viszont nem lehet tetszőleges mértékben fokozni. Ez pedig szinte biztos recept a piaci volatilitás kialakulására. „Az elmúlt huszonöt évben a szén járult hozzá a legnagyobb mértékben a világ energiaellátásához, és ez most sincs másképpen. Az IEA prognózisa a szén és az olaj szerepének csekély mértékű növekedését vetíti előre az elkövetkező évekre” – vélekedett Varró László, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezető közgazdásza az IEA World Energy Outlook 2016 tanulmány bemutatóján.

Nem csökken a fosszilis fogyasztásunk

Jelenleg az olaj részaránya a globális energiamixben növekszik – mondta Varró László. Az elmúlt negyven évben csökkent ugyan, de két éve emelkedik. És ebben nem lehet eltekinteni a Közel-Kelet szerepétől. A közel-keleti olajforrások világpiaci árszabályozó szerepe – minden ellenkező állítással szemben – messze felülmúlja az amerikai palaolaj-termelés szerepét. Az ellátási biztonság szempontjából pedig a Közel-Kelet továbbra is ugyanúgy szolgálhat meglepetésekkel, mint ahogy eddig. Az olaj iránti világpiaci kereslet számottevő csökkenésére nem lehet számítani a következő években. Már csak azért sem, mert az a terület, amire az elektromos meghajtás terjedése a legnagyobb hatással lehet, a közlekedés, az olajkeresletnek csak a negyedét teszi ki. Az elektromos járműveknek pedig csak tíz-tizenöt éves távlatban lehet viszonylag számottevő hatása az olajkeresletre, a következő öt évben még semmiképpen sem. Az elektromos autók jelenleg legfeljebb napi 15 ezer hordó olajat váltanak ki a világpiac keresleti oldalán. Ehhez képest egy politikai intézkedés, például az OPEC-tagok megállapodása napi 1,2 millió hordóval csökkenti a világpiaci kínálatot januártól.

Feltartóztathatatlan a megújulók terjedése

A földgázipar viszont gyökeres átalakuláson megy át, és szerepe az energiaellátásban rohamosan növekszik. A cseppfolyós földgáz megjelenése egy „második földgázforradalmat” vezet be. Már csak azért is, mert – ellentétben a csökkenő olajipari beruházásokkal – a jövő LNG-termelő és -elosztó infrastruktúrája már jórészt elkészült, vagy építés alatt áll. Az igazi energiaipari forradalmat azonban az elektromos energia hozza el. Tavaly például jóval több szél-, nap- és vízenergia-áramtermelő kapacitást kapcsoltak a hálózatra, mint amennyivel az áramkereslet növekedett. Elmondható tehát, hogy az áramkereslet növekedését már lehetséges kizárólag megújítható forrásokból fedezni. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.