2015 januárjában indult a projekt, melynek célja, hogy a kenyai Mama Dolfine árvaház új hálóhelyiségeket kapjon, melyek fenntartható módon üzemelnek.

Jótékonyság és fenntarthatóság – a tökéletes kombináció

2015 januárjában indult a projekt, melynek célja, hogy a kenyai Mama Dolfine árvaház új hálóhelyiségeket kapjon, melyek fenntartható módon üzemelnek.

Torsten Kremsernek, a Better Me Alapítvány vezetőjének Kenyában megannyi projektje van, ez azok közül az egyik legjelentősebb. Ezzel az építménnyel egy olyan otthont szeretett volna megálmodni, mely rabul ejti a nemzetközi közönséget, emellett fenntarthatóan üzemel. Az élénksárga dómok 8 főnek adhatnak otthont.

Nagy hangsúlyt fektettek a helyi alapanyagok használatára és a helyi munkaerőre, valamint a cél az volt, hogy nagy mértékben csökkentsék az építési hulladékot. Az anyagok közel száz százaléka Kisumu (ahol az otthon is található) 15 kilométeres körzetéből származik, egyedül a kilincsek és zuhany csaptelepek jöttek messzebbről. Nagy tetőablakok és ablakok biztosítják a természetes fényt és szellőzést.

A  meleg vízről saját építésű napenergiával működő vízmelegítők gondoskodnak, amelyek igazából csak néhány csövek a tetőn, s ezek generálnak mintegy 100 liter forró vizet naponta – a napos idő miatt jó sokáig meleg marad. A fürdőszobák és a konyha szürkevizét a kertben hasznosítják, zöldségeket és gyümölcsöket öntöznek vele.

-

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Hogyan teheted te is energiahatékonyabbá az otthonod?

Két nagyon erős érv is áll az energiahatékony otthon mellett. Az egyik a környezetvédelem, a másik a költséghatékonyság. Az energiapazarlás nem csak bolygónkat károsítja, de a saját pénztárcánkat sem kíméli. Így akár egy városi lakásban, akár családi házban élünk, akár most építjük ki a gépészetünket, akár egy kész helyzet előtt állva mérjük fel a lehetőségeinket, mindenképpen érdemes tennünk a hatékony energiafelhasználásért.