Jóváhagyták a cernavodai atomerőmű fejlesztését

Jóváhagyta az Európai Bizottság a cernavodai atomerőmű fejlesztését – közölte kedden a bukaresti energiaügyi minisztérium.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

“A bizottság által végzett felmérés alapján a cernavodai atomerőmű 3-as és a 4-es egysége megépítésének terve összhangban van az Euratom szerződés célkitűzéseivel” – idézi az economedia.ro a tárca közleményét.

A Duna alsó, dobrudzsai szakaszán fekvő cernavodai erőmű Románia egyetlen atomerőműve. Mindkét blokkjának 700 megawatt (MW) a beépített teljesítménye, az első 1996-ban, a második 2007-ben kezdett termelni. A többségi állami tulajdonban levő Nuclearelectrica által működtetett erőmű Románia beépített áramtermelési kapacitásának csaknem 8 százalékát, a valós termelésnek pedig hozzávetőleg 20 százalékát adja. A bukaresti kormány egy, az amerikai kormánnyal 2020 októberében aláírt egyezmény alapján, két, egyenként 700 MW-os blokkal tervezi bővíteni az erőművet. A részben az US Exim Bank által finanszírozandó beruházás becsült értéke 7 milliárd euró (2583,49 milliárd forint). A tervek szerint a 3-as blokk 2030-ban, a 4-es pedig 2031-ben kezdené el a termelést.

Ajánlott tartalom

Megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord hétfőn

Megdőlt az idei nyári, valamint a mindenkori nyári rendszerterhelési csúcs hétfőn - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az MTI-vel kedden.