Jövő energiái szakmai workshop

A megújuló energiák használatát és a fenntartható életmódokat népszerűsítő Tudomány mindenkinek 2 éves programsorozat a rendszerszemléletű megközelítés jegyében szervezett szakmai műhelymunkával zárult szeptember 12-én a Nyíregyházi Állatparkban.

Az energiaszegénységre és a környezetbarát energiahasználatra gyakorlati válaszokat kereső Tudomány mindenkinek program az ország hat különböző pontját járta be a projekt két éves időtartama alatt. A projektet lezáró szakmai műhelymunka a fenntartható energiahasználattal kapcsolatos tudást, valamint a két éves programsorozat alatt felhalmozódott tapasztalatokat összegezte rendszerszintű megközelítéssel.

Sáfián Fanni, geográfus kiváló dán és német példákkal mutatta be, hogyan lehet egyszerre hatékony és környezetkímélő, ha egy közösség energiafüggetlenné válva magának termeli meg a szükséges energiát. Simor Árpád, faipari mérnök előadása aláhúzta, hogy még a környező országokkal összehasonlítva is nagyon alacsony hazánkban a megújuló energiák használatának aránya, pedig az ország adottságai tökéletesek lennének akár a napenergia, akár a geotermikus energia hasznosítására. Bódi Balázs, humánökológus a Húsvét-szigetek példáján keresztül mutatta be, milyen gazdasági és társadalmi katasztrófába torkollik, ha egy közösség az ökológiai szempontokat figyelmen kívül hagyva törekszik a fejlődésre.

Az előadásokat követő rendhagyó drámajáték a közösségi döntéshozatal mozgatórugóira irányította rá a figyelmet. A közlegelők tragédiáját bemutató interaktív workshopból kiderült, hogy még a környezetvédelemre fogékony emberek is hajlamosak gazdasági, környezeti, társadalmi problémák kezelésére vonatkozó döntéseiket rövid távú, egyéni gazdasági érdekek alapján meghozni.

A Tudomány mindenkinek program műhelymunkájának résztvevői azzal a meggyőződéssel távozhattak, hogy az összetett környezeti-gazdasági-társadalmi problémákra csak úgy lehet megfelelő válaszokat találni, ha ösztönözzük a különböző tudományterületek szakértőinek együttműködését és megerősítjük a helyi, közösségi szintű megoldásokat.

A projektet a TIT Kossuth Klub Egyesület és a Miskolci Egyetem megbízásából az Outdoor Mission Kft. valósította meg a Tudomány mindenkinek – a megújuló energiákkal és fenntarthatósággal kapcsolatos hazai eredmények disszeminációja (TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0033) című pályázat keretében.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.