Jövő márciusra kész a dunaföldvári bioetanol gyár

Annak ellenére, hogy jól haladnak a munkálatokkal, a korábban bejelentettnél mintegy negyedévvel később, csak 2012. március 1-jére készül el a Pannonia Ethanol Zrt. dunaföldvári bioetanol-gyártó üzeme.

Az amerikai a Fagen Inc. és az ír Ethanol Europe Ltd. magyar leányvállalata, a Pannonia Ethanol Zrt. Építi mintegy 200 millió dolláros beruházással. A technológia az Egyesült Államokból érkezik, a beszállítók nagy része azonban hazai vállalkozás. A tervek szerint a társaság várhatóan 300-400 millió forintos helyi adót fizet majd, közvetlenül 77 emberek ad munkát, de közvetetten mintegy ezer fő foglalkoztatásához járul hozzá. A dunaföldvári gyárban évi 575 ezer tonna magyar kukoricát dolgoznak majd fel, zárt rendszerű technológiával, és éves szinten 240 millió liter bioetanolt állítanak elő. Az elképzelések szerint azonban a létesítmény a jövőben bővíthető lesz. A gyárban GMO-mentes kukoricát dolgoznak fel, és az etanol melléktermékeként évi 175 ezer tonna gabonatörkölyt is előállítanak, amit elsősorban Magyarországon szeretnének értékesíteni állateledelként. Az etanol értékesítéséről egyelőre még nem nyilatkoztak, de mivel Európában jelentős mennyiségű, Brazíliából importált etanolt használnak fel, így valószínűleg betörhetnek vele a magyar mellett az európai piacra is.

Ajánlott tartalom

Ez lehet most a leginkább környezetbarát autó 

Ha a zöld autók forradalmáról van szó, a Fisker nem ismer határokat – saját bevallása szerint elkészítette az eddigi leginkább környezetbarát kocsit, amit nem is nehéz elhinni, ha tudjuk, miből áll és hogy működik a jármű.