Jövőre drágább lesz a kőolaj és az üzemanyag

Az előrejelzések és a nemzetközi konszenzus szerint jövőre éves átlagban mintegy 15 százalékkal kerül többe a kőolaj hordónként az idei 68 dollárral szemben, emelkednek a késztermék árak is, Magyarországon pedig csak azért lesz drágább mintegy 10 forinttal a gázolaj és a benzin, mert januártól újabb jövedéki adóemelés lesz.

Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a decemberi 75 dolláros árszint emelkedése azonban attól is függ, hogy a világgazdaság 2-3 százalékos növekedése mennyire lesz általános a különböző térségekben. Ha Kína, India és az Amerikai Egyesült Államok mellett több nagy országban, például az uniós tagállamokban is dinamizálódik a gazdaság, akkor megnő az energiahordozók iránti igény is, ami árfelhajtó tényező lesz.
Magyarország szempontjából további kérdés, hogyan alakul 2010-ben a dollár árfolyama. Az uralkodó nézet szerint, részben a növekvő amerikai költségvetési hiány miatt, inkább gyengébb lesz jövőre, semmint jelentősen erősödne.
Hegedűs Miklós úgy vélte, nagy a valószínűsége annak, hogy az előrejelzéseknek megfelelően átlagosan 170-180 forint lesz a dollár jövőre.
Az ügyvezető szerint a kőolaj árának növekedése mindenképpen mérsékelt lesz, s így nem gyakorol jelentős nyomást az inflációra.
A gázolaj és a benzin tonnánkénti világpiaci ára, részben a kőolaj drágulása miatt szintén nő jövőre, s a mostani 650, illetve 700 dollár körüli ár 15-20 százalékkal emelkedik. Nem utolsósorban azért is, mert 2009-ben nagyon alacsonyak voltak a finomítói árrések, ami az iparági cégek számára csak alacsony jövedelmezőséget tett lehetővé.
Az ügyvezető szerint a rövid-középtávú üzemanyag keresletet alapvetően befolyásolja az is, hogy miképpen alakul világszinten és az egyes országokban a foglalkoztatás, illetve a nemzetközi szállítmányozási igény.
Egy újabb tényező a januári jövedéki adó emelése lesz. A benzin esetében mintegy 10, a gázolaj esetében pedig 7 százalékos adóemelés várható. Ha ez bekövetkezik a 95-ös benzin ára bruttó 13 forinttal, a gázolajé pedig 8,5 forinttal nő, s ennek követeztében biztosan 300 forint fölött lesz 95-ös benzin átlagára január elején.
Egy liter benzin árában jelenleg 109 forint a jövedéki adótartalom, ami januártól 120 forint lesz. A gázolajé most 90,5 forint, ami 97,35 forintra emelkedik.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.