Július elsején nyílik a METÁR-tender benyújtási szakasza

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) április 30-án harmadik alkalommal hirdette meg a megújuló energiaforrások felhasználásával történő villamosenergia-termelés támogatását célzó METÁR-tendert.

Napelemes rendszer most, akár 50% állam támogatással!
Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Az indulók július elsejétől nyújthatják be a pályázati dokumentációkat – hívta fel a figyelmet Dr. Tóth Tamás, a MEKH általános elnökhelyettese. A METÁR-tender célja, hogy a nemzeti energia- és klímastratégiával összhangban ösztönözze a környezetbarát, megújuló alapú villamosenergia-termelést és az új, költséghatékony beruházások elindítását. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felkérésének megfelelően a MEKH áprilisban két kategóriában írta ki a pályázatot – emlékeztetett az elnökhelyettes. Mint mondta, a 0,3 és 1 MW közötti teljesítménykategóriában évi 50 GWh mennyiség osztható ki maximum évi 200 millió forint támogatási összeggel. A nagyobb kategóriában 20 MW kapacitásig nyújtható be kérelem megújuló energiát hasznosító erőmű támogatására. A nagyobb teljesítménykategória pályázói részére évente 250 GWh megtermelt energia után adható összesen legfeljebb évi 250 millió forint támogatás. A projektek megvalósításának határideje változatlanul három év – tette hozzá Dr. Tóth Tamás.

A pályázati dokumentációk 2021. július 1-től 2021. július 30-ig nyújthatók be elektronikus úton, a kiírási dokumentációban meghatározottak szerint. A tenderen a jogszabályban meghatározott gazdálkodó szervezetek és önkormányzatok indulhatnak. Pályázni megújuló energiaforrásból villamos energiát termelő új beruházással, vagy már meglévő, jelentős – az eredeti kezdeti beruházási érték 50 százalékát meghaladó költségű – felújításon vagy fejlesztésen átesett erőműegységgel lehet. A MEKH elnökhelyettese a pályázattal kapcsolatban kiemelte, hogy az eddig lezárt két tender jelentős áresést hozott, ami azt jelenti, hogy a korábbi átviteli árhoz viszonyítva 47 százalékos villamosenergiaár-csökkenést sikerült átlagosan elérni. Mint mondta, a magyar energiastratégia alapja, hogy a hazai villamosenergia-termelés 2030-ra az atomenergiára és megújuló energiatermelésre – elsősorban naperőművekre – alapozva 90 százalékban széndioxid-mentes legyen.

Ajánlott tartalom

Jó hír a családoknak, ha energiahatékony házat építenének

A kormány újabb elemmel bővíti az otthonteremtési programot, amely további segítség a gyermekes családok számára - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter sajtóosztálya szombaton az MTI-vel.