Kadhafi is elektromos autóval járt

Az elektromos kisautót egy olasz cég gyártotta a líbiai vezérnek. Az 500-as egyedi darab, luxuskivitelű belsőtérrel és az átlagosnál nagyobb hatótávval.

A világ nagyhatalmú vezetői gyakran hódolnak különleges szenvedélynek, az uralkodók és diktátorok többsége rajong az autókért írja az origo.hu. Moammer Kadhafi például az elektromos autók megszállottja. Amikor a felkelők megtámadták a főhadiszállását, több villanyautó is előkerült, köztük egy igazi ritkaság, a milánói Castagna manufaktúránál készített egyedi Fiat 500-as. Az olasz cég katalógusában tucatnyi átalakítási lehetőség szerepel, de ezek csupán irányadóak, minden ügyfél saját igényei szerint állíthatja össze autóját. Kadhafi Líbia színeibe öltöztette az ajtók nélküli kis Fiatot. Metálzöld-arany fényezést, 17 colos könnyűfém felniket, bézsszínű vászontetőt, fával és bőrrel feldobott belsőt kért.

 

Orrán a Fiat logó helyére saját embléma került, melyen Afrika sziluettje és Líbia látható. A jelvény alatt található a villanyos apróság legfontosabb alkatrésze, a töltő csatlakozója. A Castagna cég az elektromos autózás minden jelenlegi problémáját megoldotta Kadhafi számára. A 46 lóerős elektromotort annyi lítium-ion akkumulátor táplálja, amennyi 260 km megtételére elég, ráadásul egy hatalmas gyorstöltőt is rendelt hozzá, mellyel tíz perc alatt újratölthető az 500-as. Az egyetlen példányban létező ritkaság becslések szerint 100 ezer eurót, közel 26,5 millió forintot ér.

fiat 500

Ajánlott tartalom

A német autóipar ellene van a kínai elektromos autókra kivetendő uniós védővámoknak

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.