Kadhafi is elektromos autóval járt

Az elektromos kisautót egy olasz cég gyártotta a líbiai vezérnek. Az 500-as egyedi darab, luxuskivitelű belsőtérrel és az átlagosnál nagyobb hatótávval.

A világ nagyhatalmú vezetői gyakran hódolnak különleges szenvedélynek, az uralkodók és diktátorok többsége rajong az autókért írja az origo.hu. Moammer Kadhafi például az elektromos autók megszállottja. Amikor a felkelők megtámadták a főhadiszállását, több villanyautó is előkerült, köztük egy igazi ritkaság, a milánói Castagna manufaktúránál készített egyedi Fiat 500-as. Az olasz cég katalógusában tucatnyi átalakítási lehetőség szerepel, de ezek csupán irányadóak, minden ügyfél saját igényei szerint állíthatja össze autóját. Kadhafi Líbia színeibe öltöztette az ajtók nélküli kis Fiatot. Metálzöld-arany fényezést, 17 colos könnyűfém felniket, bézsszínű vászontetőt, fával és bőrrel feldobott belsőt kért.

 

Orrán a Fiat logó helyére saját embléma került, melyen Afrika sziluettje és Líbia látható. A jelvény alatt található a villanyos apróság legfontosabb alkatrésze, a töltő csatlakozója. A Castagna cég az elektromos autózás minden jelenlegi problémáját megoldotta Kadhafi számára. A 46 lóerős elektromotort annyi lítium-ion akkumulátor táplálja, amennyi 260 km megtételére elég, ráadásul egy hatalmas gyorstöltőt is rendelt hozzá, mellyel tíz perc alatt újratölthető az 500-as. Az egyetlen példányban létező ritkaság becslések szerint 100 ezer eurót, közel 26,5 millió forintot ér.

fiat 500

Ajánlott tartalom

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft. hétfőn az MTI-vel.