Kampányfogásnak tartja a Fidesz a szegedi biomassza-erőmű megépítése elleni aláírásgyűjtést

Kampányfogásnak tartja Bohács Zsolt, a szegedi önkormányzat Fidesz-frakciójának vezetője a biomassza-erőmű megépítése elleni aláírásgyűjtést. A politikus szerint nem lett volna szükség a népi kezdeményezésre, az ügyet képviselői indítványra is újra napirendre vehette volna a közgyűlés.

Ménesi Imre (MSZP-Összefogás Szegedért) szegedi önkormányzati képviselő csütörtökön jelentette be, hogy több mint tízezer aláírás gyűlt össze a szegedi biomassza-erőmű megépítése ellen indított népi kezdeményezés során. A képviselő azt mondta, az érintettek példátlan felháborodással fogadták a biomassza-erőmű építésének tervét, illetve azt, hogy a beruházáshoz kapcsolódóan termálvizet hasznosítanának fogyasztási meleg vízként. Bohács Zsolt csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta, “Ménesi Imre és az MSZP hazug hangulatkeltésével megtévesztette az embereket, miközben a legfontosabb tényeket elhallgatja. A fűtőüzem beindítása után a távhőszolgáltatás díjai is csökkennek majd, így a kormány rezsicsökkentő politikája hatványozottabban érezhető lesz a környéken, ráadásul egy olyan fejlesztésről van szó, ami munkahelyeket teremt, amire 2002 óta nem volt példa.”

A Fidesz politikusa szerint “az MSZP azért gyűjt aláírásokat, hogy ne csökkenjen a környék légszennyezettsége, ne létesüljenek új munkahelyek, és ne csökkenhessen a szegediek távhődíja”. Bohács Zsolt hangsúlyozta, a tervezett erőműben biztonságos, ellenőrzött és zárt technológiát alkalmaznának, 90 százalékos hatásfokkal üzemelne, a levegőt nem szennyezve. Ha az erőmű megvalósul, gyakorlatilag csak vízpára és szén-dioxid távozik a kéményekből, a hamut egy berendezéssel kiszűrik. A fejlesztés nem járna nagy zajjal, és szükséges engedélyek birtokában rövid idő alatt beüzemelhető lehetne.

A politikus emlékeztetett arra, hogy Szentendre központjában és a balassagyarmati kórházban működik hasonló erőmű, amelyet bizalmatlanul fogadtak eleinte az emberek, mára azonban a mindennapi élet megszokott része lett, csakúgy, mint az osztrák síparadicsomokban. A helyi távhőszolgáltató kisebbségi magántulajdonosának érdekeltsége által tervezett beruházásban három darab, öt megawatt hőteljesítményű biomassza-kazános új erőművet telepítenének, három új termálkút fúrásával és két másik felújításával pedig használati meleg vizet biztosítanának a fogyasztóknak. A fejlesztés összességében 30 százalékkal csökkentené a távhő előállításához szükséges földgáz mennyiségét.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.