Kanada nukleáris és vízenergiára alapozza energiastratégiáját

Kanada radikálisan csökkentené a széndioxid-kibocsátást 2050-re, ami a kibocsátásmentes víz és nukleáris energiatermelés aránynak növelését jelenti.

A The Climate Examiner ismerteti a tervet, Catherine McKenna környezetvédelmi minisztert idézve, aki amerikai és mexikói partnerével tárgyalt a klímavédelmi lépésekről, lehetőségekről, az elmúlt héten, az ENSZ klímavédelmi csúcsán, Marakeshben. A kanadai stratégia célja, 80 százalékkal csökkenteni 2005-höz kéepst 2050-re a kibocsátást. Ennek 65 százalékát belföldön, 15 százalékát nemzetközi együttműködésben tervezik elérni.

A terv egyik fontos eleme, hogy azt a növekedést az áramigényben, amit az elektromos közlekedés, vagy az épületüzemeltetés generál, már kizárólag kibocsátásmentes bázison állítsák elő. A növekedés mértékét a 2013-as felhasználáshoz képest, 189-295 százalék közöttire teszik a szakértők. Fontos bázisa a zöldenergiáknak Kanadában a vízerőhasznosítás, aminek a növekedését 120-172 százalékra várják, és hasonló mértékű, bár valamivel kisebb lehet a felfutás a nukleáris energiatermelésben, írja az energiainfo.hu.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.