Kanadai cég korszerűsíti majd a Román atomerőművet

A Canadian Nuclear Partners (CNP) részvénytársaságra bízta a romániai atomerőművet működtető Nuclearelectrica (SNN) a jelenleg két blokkal működő cernavodai erőmű 700 megawattos egyes blokkja korszerűsítésének projektmenedzsmentjét – közölte az Agerpres hírügynökség kedden.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A 240 millió euró (360 millió kanadai dollár) értékű hosszú távú keretszerződés aláírásánál Ontario állam és Románia energiaügyi miniszterei is jelen voltak. Az Ontario Power Generation cégcsoporthoz tartozó CNP a kanadai Candu-technológiával épült romániai reaktor (több milliárd euróból megvalósítandó) korszerűsítését fogja levezényelni a következő öt évben “magas színvonalon, az ütemtervet betartva, a költségvetés függvényében”.

Cosmin Ghita, az SNN vezérgigazgatója elmondta: Románia és Kanada atomenergetikai együttműködésének immár 50 éves hagyománya van. Kifejezte meggyőződését, hogy a most induló technológiai fejlesztés 2029 után még további 30 évig megbízható és tiszta energiaforráshoz juttatja Romániát. A 82,49 százalékban román állami tulajdonban lévő, a bukaresti energiaügyi minisztérium által ellenőrzött Nuclearelectrica 1400 megawattos beépített teljesítményéve a Romániában termelt zöld energia egy harmadát adja, az ország energiaszükségletének 20 százalékát képes biztosítani – írta az Agerpres. Románia tíz éve még egy kínai vállalattal kötött előzetes megállapodást két új erőműblokk megépítéséről, 2020-ban azonban úgy döntött: inkább a már működő blokkoknál használt kanadai technológiára alapozza az erőmű bővítését és a megépítendő új reaktorok is Candu 6 típusúak lesznek.

A román energiaügyi miniszter 2022-ben szándéknyilatkozatot írt alá a US Exim Bank elnökével arról, hogy Románia hárommilliárd dolláros hitelszerződést köt az amerikai pénzintézettel a cernavodai atomerőmű harmadik és negyedik blokkjának a megépítése, illetve az egyes blokk korszerűsítése érdekében. A cernavodai atomerőműben az eredetileg tervezett öt reaktor közül eddig kettő épült meg: az elsőt 1996-ban, a másodikat 2007-ben helyezték üzembe.

Ajánlott tartalom

Homlokzati nyílászárók alumíniumból – nem fukarkodnak az előnyös tulajdonságokkal

Az építőipar dinamikusan fejlődő szektor, amely folyamatosan alkalmazkodik az új technológiákhoz és anyagokhoz. Ebben a folyamatban az alumínium nyílászárók mind nagyobb szerepet kapnak. Ez annak fényében cseppet sem meglepő, hogy kiváló tulajdonságokkal és variálhatósággal büszkélkednek. Az alumínium nemcsak könnyű és tartós, hanem a segítségével esztétikus kellem érhető el.