Kaotikussá válhat a horvát ingatlanpiac az energiahatékonysági tanúsítványok hiánya miatt

Ingatlanpiaci káoszhoz vezethet Horvátországban, hogy január elsejétől immár büntetik azokat, akik energiahatékonysági tanúsítvány nélkül kívánják meghirdetni ingatlanjaikat. Anka Mrak Taritas építésügyért és területrendezésért felelős miniszter szerint az ingatlanokkal foglalkozó ügynökségeknek és a polgároknak több mint fél éve volt arra, hogy alkalmazkodjanak az új előírásokhoz.

Az ingatlanhirdetéssel foglalkozó ügynökségek több tízezer ingatlanra vonatkozó hirdetést vontak vissza az új szabályozás miatt. A legnagyobb probléma, hogy az érdekeltek az utolsó pillanatig halogatták a tanúsítványok beszerzését. A Jutarnji list pénteki számában a miniszter emlékeztet, hogy 2008 óta kötelező az energiahatékonysági tanúsítvány megléte az ingatlanok meghirdetésekor. A minisztériumban figyelmeztetnek, hogy mindent az EU direktívái szerint végeznek. Az ügynökségek is különbözően ítélik meg az energiahatékonysággal kapcsolatos tanúsítások meglétét. A lapnak nyilatkozó lakásokat forgalmazó cég vezetője szerint nagyobb ingatlanárat lehet elérni a már említett tanúsítvány birtokában. Más vélemények szerint azonban az embereknek nincs pénze a tanúsítványok beszerzésére ugyanis csak minden tizedig eladásra felkínált ingatlan talál gazdát ma Horvátországban. Ennek következtében még kevesebb ingatlant lehet eladni – idézi a lap a szakembereket.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.