Napenergiával (is) működik a Google

Elsőre furcsán hangozhat, hogy egy online keresőnek miért is kellene károsanyag-kibocsátás mentesen működnie, de erre megvan a magyarázat.

A cég hatalmas adatközpontot és irodát tart fenn, melynek jelentős energiaigénye van. Az energiát pedig világszerte a még döntő részben fosszilis energiahordozókból állítják elő, ami viszont jelentős károsanyag-kibocsátással jár. Így pedig már érthető, hogy miért is fontos az, hogy az egyik legnagyobb online keresési szoltáltatást nyújtó vállalat miért is törekszik a karbonmentesen működésre.

MIT IS JELENT A TUDATOS VISELKEDÉS A GOOGLE-NÉL

A Google még 2012-ben tette meg ígéretét miszerint a tevékenységi körét támogató ingatlanok üzemeltetéséhez használt energiát kizárólag megújuló energiaforrásból fogja fedezni. Ez pedig a közelmúltban meg is valósult, mivel a cég olyan hatalmas méretű projekteket hajtott végre a nap- és szélenergia területén, ami kiegyenlítette a Google apparátus fogyasztását. Mindez azért óriási hír, mert a vállalat a világ legnagyobb cégei közé tartozik, és egy olyan utat vetít előre a többi nagyvállalat számára is, ami biztosítja a fenntartható fejlődést. A gigaprojektek megkezdése előtt is már a Google számított a világ legnagyobb megújuló energia vásárlójának. A 2016-os évben fogyasztásának fedezését szolgáló energia 44%-a származott alternatív energiatermelésből, és egy évet követően ez már elérte a 100%-ot!

DE MIT IS JELENT A GOOGLE ÁLTAL VÉGREHAJTOTT PROJEKT SZÁMOKBAN

A vállalt összesen 13 adatközpontot üzemeltet a 150 városban megtalálható irodahálózata mellett. Ezekben az épületekben nagyjából 60.000 embert foglalkoztat, akiknek a munkájához döntő többségben köthető valamilyen elektromos fogyasztó (számítógép, laptop, tablet, mobiltelefon, világítás, stb.). Ezek az eszközök az üzemeltetésük révén a vállalatnak igen jelentős villanyszámlával jártak. Így hát nem csak környezeti, hanem gazdasági megfontolásból is hosszú távon megtérülő befektetést jelenthetett a cég számára megújuló energiatermelésbe fektetni.

MI ÖSZTÖNÖZTE MÉG A GOOGLE-T A PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSÁRA

A gazdaságosabb üzemeltetés és a környezettudatosság mellett a Google ringbe akart szállni a többi nagyvállalattal a legzöldebb címért. A jó hír pedig az, hogy a verseny nagy. Az IKEA ugyancsak karbonsemlegességet vállalt 2020-ra. A lakberendezések kereskedelmével foglalkozó óriáscég a teljes áruházláncának fogyasztását kívánja megújuló energiával előállítani. Sőt, ugyanilyen törekvése van a HP-nek is, csak 2024-re! A címért versenybe szálltak még olyan nagy nevű cégek is, mint az Apple, a Facebook, a Starbucks és a Johnson & Johnson is. A multik tehát már nem csak a vásárlókért folytatnak harcot, hanem azért is, hogy melyikük éri el hamarabb a 100%-os arányt. A versengés pedig jótékony hatással van a környezetre és az alternatív energiatermelési iparágra.

Ajánlott tartalom

Naperőmű épült Szeged határában

Az MVM Zöld Generáció Kft. 9,4 milliárd forintos beruházással 23,97 megawatt (MW) csúcs kapacitású naperőművet épített uniós támogatással Szeged határában.