Karbonpiac 2009 Expo és Konferencia

2009. november 20-án a Szent István Egyetem gödöllői kampuszán először kerül megrendezésre hazánkban a Karbonpiac 2009 Expo & Konferencia, amely az emisszió-kereskedelem piacaival, a klímavédelem gazdaságtanával, vállalati karbon stratégiákkal foglalkozik, és azoknak szól, akiknek üzlet is a klímavédelem.

A Barcelonában megrendezésre került Carbon Expo 2009 konferencia rendkívül nagy sikere és népszerűsége, illetve az onnan hiányzó magyar „emissziós szempontrendszer”, a piaci érdekérvényesítés teljes hiánya adta az ötletet, hogy a hazai üzleti közeg elé is tiszta, világos képet tárjunk erről az elképesztő gyorsan fejlődő piaci szegmensről.

A Kiotói Egyezmény nemzetközi újragondolása előtt, amelyre 2009 decemberében a koppenhágai Klímacsúcson (COP15) kerül sor, mindenképpen célszerű feltérképezni azokat az előnyöket, hátrányokat, lehetőségeket, amelyeket a hazai üzleti élet és vállalati szektor fontosnak tart a következő évtized klíma- és emissziós-politikájának kialakítása során. A konferencián megfogalmazott hazai üzleti értékrend így a „magyar klímadelegáción” keresztül, ugyan közvetett módon, de bekerülhet a 2012 előtti és utáni nemzetközi megállapodás feltételei közé is.
SZAKMAI SZEKCIÓK
A konferencia programba tervezett szekciók a gazdasági élet emissziós szempontjából leginkább érintett szereplőire koncentrálnak. A karbon-hitelezés és a különféle klímaváltozáshoz kapcsolódó speciális biztosítások, pénzügyi és adózási technikák, amelyek már a nyugat-európai országokban szinte mindennapi termékként szerepelnek a pénzügyi szolgáltatók portfoliójában, hazánkban még alig ismertek, vagy kevésbé publikusak. A kötelező kvótás vállalati szektorok (energia és ipar), és a közeljövőben emissziós-kvóta szabályozás alá bevonni kívánt piaci szereplők (pl. repülés) részéről várható rendkívüli érdeklődés a meghirdetett KARBONKERESKEDELEM ÉS FINANSZÍROZÁS SZEKCIÓBAN. A bioenergetika terén aktív mezőgazdasági vállalatok, szövetségek, felfedezve a nyugatabbra már bevált klímavédelmi technikákat, a növénytermesztés, állattenyésztés és talajművelés során itthon is egyre nagyobb mértékű szén-dioxidot kötnek meg, ezzel járulva hozzá a nemzeti kibocsátás csökkentéshez és a megújuló energia részarány növeléséhez.

A vállalatok klímatudatossá tehetik saját működésüket, irodáik, termékeik, szolgáltatásaik, vagy akár beszállítóik karbon lábnyomát csökkentve versenyképesen vészelhetik át a válságot, nem feladva klímatudatos céljaikat, hanem jobban beépítve azokat a vállalati stratégiába, termékfejlesztési folyamatokba, a mindennapi üzletmenetbe. A fogyasztáshoz kapcsolódó rendszerek a leghatékonyabb területeivé válhatnak az emisszió elkerülés stratégiai megvalósításának, társadalmi elmélyítésének. A Karbon MenedzsmenT Szekció ezeknek a programoknak ad helyet a konferencia tematikájában. A szekciók mellett a Kerekasztal beszélgetéseknél és a kiállítás területén is kiváló lehetőség nyílik a meghívott szakértőkkel való kapcsolatépítésre.
ELŐADÓK
A konferencia előadói hosszú és sikeres múltra visszatekintő vállalatvezetők, szakértők, kereskedők és kormányzati szakemberek. Tapasztalataik révén rendkívül hasznos ismeretekhez juthat az emisszió-kereskedelem kötelező és önkéntes piacairól, a projekt alapú szén-dioxid csökkentési lehetőségekről a régióban, továbbá  előremutató elemzéseket ismerhet meg a Kiotó utáni időszakról, a nemzetközi emissziós piacokról.

http://www.klimairoda.hu/karbonpiac/

Ajánlott tartalom

Csatornába öntött olaj miatt felfüggesztett börtönre ítéltek egy férfit Kecskeméten

Előkészítő ülésen egy év hat hónap felfüggesztett börtönre ítélt nem jogerősen a Kecskeméti Járásbíróság egy bajai férfit, aki 2019 decemberében a szennyvízcsatornába engedett két köbméter ásványolajat.