Karcmentes műanyag válthatja fel az üveg érintőképernyőket

Egy nemrég megjelent kutatás szerint az iPhone felhasználók eddig összesen 6 milliárd dollárt (1320 milliárd forint) költöttek törött telefonjaik javíttatására. Az összeg legnagyobb része a törött vagy repedt üvegek lecserélésére ment el.

Eddig a legjobb megoldásnak az tűnt, ha védőtokkal óvtuk telefonunk képernyőjét, azonban egy új alapanyag leválthatja az üveget a közeljövőben, így nem kell szervizbe vinnünk minden leejtett iPhone-t. Japán mérnökök kifejlesztettek egy szupererős, karcálló, és hajlítható műanyagot, mely leválthatja az okostelefonok és táblagépek képernyőjéhez használt üveget, ezzel lényegesen meghosszabbítva azok élettartamát. Ezzel remélhetőleg az elektronikus eszközökből származó hulladék mennyisége is csökken. A speciális anyag három rétegből áll, mindössze fél milliméter vastag, és bármilyen méretben elkészíthető. A Dai Nippon Printing (DNP) találmányának a tartósságon kívül még egy nagy előnye van az eddig használt úgynevezett gorilla üveghez képest, mégpedig az, hogy szinte teljesen karcálló. A fejlesztőknek a legmegterhelőbb tesztek alatt sem sikerült karcolást ejteniük a képernyőn. Az új anyaggal felszerelt készülékek ráadásul hamarosan a boltokba is kerülnek, a DNP ugyanis már a jövő hónap folyamán szállít mintadarabokat a gyáraknak, és 2014-re már 121 millió dolláros (26,6 milliárd forint) bevétellel számolnak.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.