Karcmentes műanyag válthatja fel az üveg érintőképernyőket

Egy nemrég megjelent kutatás szerint az iPhone felhasználók eddig összesen 6 milliárd dollárt (1320 milliárd forint) költöttek törött telefonjaik javíttatására. Az összeg legnagyobb része a törött vagy repedt üvegek lecserélésére ment el.

Eddig a legjobb megoldásnak az tűnt, ha védőtokkal óvtuk telefonunk képernyőjét, azonban egy új alapanyag leválthatja az üveget a közeljövőben, így nem kell szervizbe vinnünk minden leejtett iPhone-t. Japán mérnökök kifejlesztettek egy szupererős, karcálló, és hajlítható műanyagot, mely leválthatja az okostelefonok és táblagépek képernyőjéhez használt üveget, ezzel lényegesen meghosszabbítva azok élettartamát. Ezzel remélhetőleg az elektronikus eszközökből származó hulladék mennyisége is csökken. A speciális anyag három rétegből áll, mindössze fél milliméter vastag, és bármilyen méretben elkészíthető. A Dai Nippon Printing (DNP) találmányának a tartósságon kívül még egy nagy előnye van az eddig használt úgynevezett gorilla üveghez képest, mégpedig az, hogy szinte teljesen karcálló. A fejlesztőknek a legmegterhelőbb tesztek alatt sem sikerült karcolást ejteniük a képernyőn. Az új anyaggal felszerelt készülékek ráadásul hamarosan a boltokba is kerülnek, a DNP ugyanis már a jövő hónap folyamán szállít mintadarabokat a gyáraknak, és 2014-re már 121 millió dolláros (26,6 milliárd forint) bevétellel számolnak.

Ajánlott tartalom

A nyomtatás energiakibocsátásának felét meg lehetne spórolni tintasugaras nyomtatókkal

Ha 2025-ig az összes irodai lézernyomtatót kiváltanák tintasugaras nyomtatóra, akkor a jelenlegi szint 52 százalékára lehetne csökkenteni az energiakibocsátást, ez 1300 millió kilogramm szén-dioxidot takarítana meg, ami több mint 280 ezer autó forgalomból való kivonásával lenne egyenértékű - derül ki az Epson megbízásából készült kutatásból.