Kármentesítették a környezetszennyezést az egri ipari parkban

Több évtizedes környezetszennyezést számolt fel közel egymilliárd forintos beruházással az egri ipari park területén a város önkormányzata – tájékoztatta a Média Eger Nonprofit Kft. szerdán az MTI-t.

Közlésük szerint az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében 932,5 millió forintos kármentesítést hajtottak végre, amely 100 százalékos támogatásban részesült.

A projekt keretében a mintegy 15 hektáros területen a korábbi ipari tevékenység következtében olajszármazékokkal szennyezett talajvizet helyben megtisztították.

A terület környezeti állapota jelenleg már megfelel a hazai és uniós környezetvédelmi jogszabályokban előírt követelményeknek – hangsúlyozzák a közleményben.

Felidézték, hogy a földterület az 1990-es években a magyar államtól került az önkormányzat tulajdonába, szennyezettségéről csak 2003-ban történt értékesítését követően derült fény. Bár a környezetszennyezést nem az egri önkormányzat követte el, miután a terület előzőleg állami tulajdonban volt, a felelősség kérdése pedig már nem volt tisztázható, a környezetvédelmi hatóság az önkormányzatot kötelezte a kármentesítésre.

Az önkormányzat 2011-ben sikerrel pályázott a támogatásért, a munkát pedig a TERRA-LOG Mélyépítő Kft. és a GEOHIDROTERV Mérnökgeológiai, Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kft. konzorciuma végezhette el.

Az Egri Ipari Parkban található mintegy 15 hektáros terület a kármentesítést követően további beruházásokra és új munkahelyek teremtésére vált alkalmassá.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.