Károly, a környezetvédő és farmer trónörökös

Károly brit trónörökös személyében a természeti és az épített környezet védelmének nemzetközileg elismert szószólója, egyben aktív biofarmer tesz a héten magyarországi látogatást.

II. Erzsébet királynő és Fülöp edinburghi herceg idén 62 éves elsőszülött fia a környezet óvása érdekében egészen egyedi megoldásokra is hajlandó.
A brit sajtó nemrégiben úgy értesült: a trónörökös a hazai bortermelők felesleges készleteiből kinyert bioetanollal járatja híres, tengerkék Aston Martin DB6 Volante kabrióját, amelyet édesanyjától kapott még 21. születésnapjára.
A forradalmi üzemanyag csaknem 10 százalékkal hatékonyabb is, mint a hagyományos benzin, így az eredetileg 150 mérföld/órás (240 kilométeres) végsebességű veterán sportkocsi óránként akár 165 mérföld – 264 kilométer – megtételére is képes.

A walesi herceg azonban a hobbiautózáson túl is nagyon komolyan veszi a környezetvédelmet. Két éve létrehozta a saját nevéhez fűződő esőerdőprogramot – The Prince’s Rainforest Project (PRP) -, amelynek célja konszenzusteremtés a kormányok, a nem kormányzati szervezetek és a magánszektor között az esőerdők letarolásának megakadályozása végett.
Károly herceg a kezdeményezést népszerűsítő rövidfilmben kijelenti: a Föld esőerdőinek pusztításával minden évben több széndioxid kerül a légkörbe, mint amennyit a világ összes autója, repülőgépe és hajója együtt kibocsát.
Az ilyen nagyszabású programok mellett egészen apró jelek is mutatják, hogy a brit trónörökös mennyire odafigyel a környezetvédelemre. A herceg londoni hivatala, a Clarence House a trónörökösi házaspár tavalyi tevékenységéről kiadott, fotókkal gazdagon illusztrált 60 oldalas éves összefoglalójának végén külön feltünteti, hogy a kiadvány elkészítéséhez használt elektromos áram 100 százalékát megújuló erőforrásokból állították elő, amivel 42 kilogramm szén-dioxid kibocsátását sikerült elkerülni.
A felhasznált papíralapanyag ugyancsak 100 százalékát újrahasznosított hulladékból gyártották, a nyomdafestéket pedig növényi olajból készítették.

Károly az épített környezet emberivé tételének is szószólója, olyannyira, hogy erre külön alapítványt hozott létre. Ennek feladata a fenntartható környezeti fejlesztéshez szükséges ismeretek terjesztése szemináriumok, tudásműhelyek szervezésével.
A walesi herceg emellett világszerte elismert biofarmer is.
A Duchy of Cornwall gyűjtőnevű, több mint 54 ezer hektáron elterülő trónörökösi birtokhálózat igen magas minőségű, szigorúan organikus eljárással készülő – ennek megfelelően meglehetősen drága – élelmiszeripari termékeket állít elő, amelyeket széles körben forgalmaz a brit kiskereskedelem, Duchy Original márkanéven.
Károlyt magyarországi látogatására elkíséri második felesége, Kamilla cornwalli hercegnő is. A trónörökösi pár 2005-ben házasodott össze.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.