Kárpát-medencei élővilág a Szegedi Vadasparkban

A Kárpát-medence élővilágával, többek között szürke farkasokkal, aranysakállal, vidrával, számos ragadozó és vízimadárral találkozhatnak a látogatók a Szegedi Vadaspark szombaton átadott új részlegében.

A szegedi állatkert munkatársainak már régi álma volt, hogy az egzotikus állatok mellett bemutathassák azokat a közvetlen környezetünkben élő fajokat is, melyek népmeséinkben, mondavilágunkban szerepelnek – mondta Veprik Róbert igazgató a részleg átadóján.
A Kárpát-medencei élővilág bemutatását egy, a szegedi és a temesvári állatkert által elnyert közös uniós pályázat tette lehetővé. Az elmúlt hónapokban 27 millió forintból farkas-, aranysakál- és vidrakifutó, valamint több madárröpde is épült. A korszerűen kialakított bemutatókban az érdeklődők eddig számukra ismeretlen szemszögből is megfigyelhetik az állatokat. A vidrakifutó üvegfalú medencével és üreggel épült meg, így a vendégek az állat víz- és föld alatti viselkedését is láthatják. A fácánok és vízimadarak röpdéje pedig úgy készült el, hogy a zsilipes bejáratnak köszönhetően az emberek a rácsokon belülről, csupán néhány méterről láthatják a madarakat.

Veprik Róbert közölte, a most elkészült fejlesztések komoly segítséget jelentenek az intézmény egy kevésbé látványos, de annál fontosabb tevékenysége, a sérült vagy bajba került állatok mentése során. A vízimadár röpdében jelenleg olyan bakcsók és kiskormoránok láthatók, melyeket fióka korukban a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai mentettek meg a nyár eleji tiszai árvizek idején, amikor fészkelőhelyüket elöntötte a folyó. A vidrakifutó lakója is egy „mentett” állat: Kékfényre a szegedi vízirendőrök találtak rá kölyökkorában.
Botka László (MSZP) szegedi polgármester közölte, a Szegedi Vadasparkban – amely az ország legnagyobb alapterületű állatkertje – az elmúlt néhány évben közel egymilliárd forintból összesen húsz új kifutó épült. A javarészt uniós támogatásból megvalósult fejlesztést az önkormányzat saját forrásaival is segítette.
A beruházásoknak köszönhetően a szegedi állatkertnek néhány év alatt sikerült megdupláznia látogatószámát, tavaly az intézmény 160 ezer vendéget fogadott – tette hozzá a politkus.

Ajánlott tartalom

Folytatódik a Kölcsönkapott levegő program

A Kölcsönkapott levegő egy tavaly indult program, amelynek célja, hogy megismertessük a fiatalokkal ezt a láthatatlan közeget, amely az egészséges élet része - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a programindító sajtótájékoztatón.