Karvalyok jelentek meg Pécs belvárosában

Pécs külterületei után már a baranyai megyeszékhely belvárosában is fészkelnek karvalyok.

Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Baranya megyei csoportjának irodavezetője az MTI-nek elmondta, nemrég jutott tudomásunkra, hogy a faj már Pécs belső részeiben is megjelent.
”Az idén az egyetem botanikus kertjében, egy fenyőfára rakott fészekben nevelték fel 5 fiókájukat a szülőmadarak. Kíváncsian várjuk, hogy folytatódik-e a karvalyok városi térhódítása, és Budapesthez hasonlóan megjelennek-e a nagyobb parkokban is” – tette hozzá a szakember.
A karvaly (Accipiter nisus), más néven verebésző héja 27-36 centiméter nagyságú. Az öreg madarak egész felső része feketés hamuszürke, alsó része fehér alapon rozsdavörös hullámvonalakkal és rozsdaszínű szárnyvonalakkal mintázott. A faj Európában és Ázsiában él. Bokros, tisztásokkal tarkított erdőben, parkokban és ligetekben érzi jól magát.

Az alig galambnagyságú ragadozó madárnak az utóbbi évtizedekben a fővárosban már jelentős állománya alakult ki (30-40 pár). A madarak az épületek takarásait kihasználva rendszerint lesből csapnak le áldozatukra, nagy riadalmat keltve a verebek, a rigók, a balkáni gerlék és a házi galambok kisebb-nagyobb csapataiban. A galambnagyságú fajokat azonban csak a nagyobb testű tojó képes zsákmányolni. A madár Magyarországon védett, eszmei értéke 50 ezer forint.

Ajánlott tartalom

A milliárdosok űrversenye a légszennyezés növekedését hozhatja

A milliárdosok űrversenye a légszennyezés mövekedését hozhatja: egy rakétaindítás akár 300 tonna szén-dioxid kibocsátásával jár az atmoszféra felső részébe, ahol évekig megmarad - olvasható a The Guardian brit napilap honlapja.