Kasmírmintás felhőket fotóztak az űrből

Matematikai szabályossággal kanyarognak az alacsonyra szállt felhők Robinson Crusoe szigeténél Kármán Tódor örvényeinek köszönhetően. Csak a kellően magasra kiemelkedő szigetek produkálnak ilyen látványos jelenséget. Műholdkép.

Két apró sziget több száz kilométeres távolságban is meg tudja változtatni a légtömegek mozgását. A levegő örvénylését az alacsonyszintű felhők rajzolták ki a csendes-óceáni Juan Fernandez-szigeteknél, Chile partjaitól nyugatra, írja az origo.hu. Az Alejandro Selkirk és a Robinson Crusoe-sziget egyaránt vulkanikus eredetű, egy kelet-nyugati irányú tengeralatti hasadékon fekszenek. A meredek hegység az előbbin 1650 méteres, míg az utóbbin 922 méteres magasságba nyúlik fel a tengerszinthez képest, így mindkét sziget eléggé kiemelkedik ahhoz, hogy megzavarja a légáramlást az óceán fölött. Az így kialakuló felhőalakzat az úgynevezett Kármán-féle örvénysor látványos példája. Nevét a magyar Kármán Tódor fizikus-matematikusról kapta, aki elsőként írta le, miként keletkeznek ilyen örvénysorok egy súrlódó közegbe helyezett test mögött. A kialakuló mintázat azt is megmutatja, hogy merről fújt a szél a szigeteknél, mert a légörvények szélirányban keletkeznek.

-

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.