Katar az eddigi leginkább környezetbarát futball-világbajnokságot ígéri

A labdarúgás történetének “legzöldebb”, vagyis a környezetet a leginkább kímélő világbajnokságát ígéri Katar – írja a 2022-es házigazda törekvéséről a Gulf Times című angol nyelvű arab újság.

A lap ismertetője szerint a jövő évi vb-n használatos autóbuszok húsz százaléka elektromos lesz, s a többi is megfelel a nemzetközi környezetvédelmi normának, amely szabályozza a kipufogógázokban található káros anyagok tartalmát. Az elektromos buszok töltőállomása napenergiával fog működni, tehát a járműveket napelemekről töltik fel. A meccsekre utazókat hétköznapi villamosok viszik, ám további újításként a vb-szervezők forgalomba állítanak vágány nélküli villamosokat is, amelyek több utast szállíthatnak, mint a buszok. A katari főváros metrója öt stadionnal köti össze a dohai repülőteret, ahonnan szinte az összes világbajnoki színhelyhez egyenesen el lehet jutni. A metróállomások a szállodák közvetlen közelében helyezkednek el. A vb-stadionok közötti távolság nem haladja meg a 75 kilométert, így a szervezők szerint a nézők és a játékosok szállításához nem kell különjáratokat is forgalomba állítani, ami szintén hozzájárul a széndioxid-kibocsátás jelentős csökkenéséhez – írja az újság.

A hangsúlyozottan környezetbarát világbajnokságra az elektromos járműveket kiszolgáló töltőállomásokból mintegy félezernek a megnyitását tervezik bevásárlóközpontok, lakóövezetek, stadionok, parkok és kormányhivatalok közelében. Ezzel párhuzamosan már aktívan fejlesztik az elektromos robogók és kerékpárok kölcsönzését is. A 32 válogatottat felvonultató 22. labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseit 2022. november 21. és december 18. között játsszák öt város nyolc stadionjában.

Ajánlott tartalom

Innováció és művészet találkozása: a BMW i5 Flow NOSTOKANA

Világpremier a Frieze Los Angeles művészeti kiállításon.