Katasztrófát okozhat egy izlandi vulkán

Ha a kitörést követően megolvadnak az izlandi Katla vulkán krátere fölött húzódó gleccserek, a megolvadó víz az Atlanti-óceánba ömlik, ami a tengerszint megemelkedéséhez vezethet.

Már a korábbi kisebb kitörés is megbénította a szigetország közlekedését, de egyes szakértők szerint a helyzet csak súlyosbodhat. Hogy az izlandiak figyelik és ismerik a vulkánokat, nem meglepő: az ország történetében számos vulkánkitörés okozott már ökológiai katasztrófát. Bár a közvetlen kár többnyire csak a helyieket érinti, számos eset fordult elő, ami globális következményekkel járt. Elég csak az Eyjafjallajökull tavalyi kitörésére visszaelmékezni: a kimondhatatlan nevű vulkán miatt leállt a légiközlekedés Európában és az Egyesült Királyságban, pedig az izlandi geológusok szerint ez nem is volt különösebben heves kitörés. A Katla várható kitörése még ennél is súlyosabb következményekkel fenyeget. Az izlandiak július óta figyelik a legnagyobb izlandi gleccserek alatt húzódó, tíz kilométeres kráterrel rendelkező vulkánt. Az aggodalomra minden okuk megvan, július 9-én ugyanis egy kisebb kitörés olyan mértékben olvasztotta meg a gleccsereket, hogy az így keletkező jeges áramlatok elsodorták az 1-es főút hídját, elvágva ezzel az ország két részét összekötő egyetlen útvonalat. Akkor még arra gyanakodtak, hogy csak a felszín alatt felgyűlt, a kürtőben mozgolódó magma tört ki – erre utalt a felszín alatti intenzív szeizmikus aktivitás.
A július 9-i kitörés a legújabb becslések szerint csupán a komolyabb események előhírnöke volt. Pall Einarsson, az Izlandi Egyetem földtani tanszékének vezetője negyven éve tanulmányozza az izlandi vulkánokat, meglátása szerint a Katla új periódusához érkezett, és egy nagyobb kitörést is valószínűnek tart.

Globális hidegzuhany
A legnagyobb izlandi gleccserek alatt olyan vulkanikus tevékenység zajlik, hogy kitörés esetén olyan katasztrófára is számíthatunk, amire már egy évszázad óta nem volt példa. Ha a Katla kráteréből feltör a láva, az megolvaszthatja a felszíni jeget, ennek hatására pedig az ország keleti partvidékét több milliárd liter víz mosná el, mielőtt beleömlene az Atlanti-óceánba. Csak találgatni lehet, hogy ennek hatására milyen mértékben emelkedne meg a tengerszint, de mivel Izlandon található a világ harmadik legnagyobb, összefüggő jégtakarója, valószínűleg sokan megéreznék az olvadás hatását. Ford Cochran, a National Geographic szakértője szerint az utóbbi napokban kiugró szeizmikus aktivitást észleltek a Katla környékén. Az első, magmatevékenységre utaló rengéseket október 5-én észlelték, de a folyamatos aktivitást jelzi, hogy az elmúlt hónapban több mint ötszáz kisebb rengést is érzékeltek. Ha a sejtések beigazolódnak, és ez valóban egy kitörés előjele, a világ legunalmasabb műsorát biztosító webkamerája hamarosan katasztrófafilmet fog közvetíteni.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.