Kecskékkel az erdőtüzek ellen: fűnyírásra is jók

Egy kaliforniai város a GoFundMe tömegfinanszírozó platformon keresztül gyűjt pénzt egy kecskenyájra: a négylábúakkal lelegeltetik a bokrokat és az aljnövényzetet, megnehezítve ezzel a bozóttüzek terjedését.

Még a Google is kecskékkel nyírja le a székháza előtti gyepet Kaliforniában. Nevada City, mely nevével ellentétben nem Nevada államban, hanem Kaliforniában található, 30 000 dollárt (8,4 millió forint) próbál összegyűjteni tömegfinanszírozással, hogy egész évben kecskenyájat fogjon be közcélú legelésre. A közcél a tűzveszély csökkentése. A kecskék ugyanis lelegelik az alacsony bokrokat és az aljnövényzetet, ezzel csökkentve a bozóttűz terjedésének esélyét.

A 2018 őszén pusztító kaliforniai erdőtüzek megdöntöttek minden korábbi rekordot az USA tagállamának (tűz)történetében. Nyolcvanhat ember halt meg, és közel 60 700 hektáron égett le erdő. Szakértők arról beszéltek a híradásokban, hogy már nem lehet „erdőtűz-szezonról” beszélni, hiszen a rizikó nem múlik el, a tűzveszély állandóvá vált. Nevada City célja az, hogy a kecskenyáj üzleti alapon működjön: bérbe adnák más városoknak is, ahol megelőző, preventív módon kívánnak védekezni az erdőtüzek hatása ellen. A pénzgyűjtés 2018. december 5-én indult, és 2019. január 22-ig a megcélzott összeg kétharmadát, 20 045 dollárt adtak össze az adakozók. A pénzből elektromos áramot vezető kerítést telepítenének, terelőkutyát, egy víz- és egy állatszállító teherautót vennének, valamint egy juhász bérét fizetnék.

Nevada City egyébként 128 kilométerre van Paradise várostól, mely tulajdonképpen porig égett a tűzvészben. Nevada Cityben 182 hektárnyi zöld terület található, ezeket dolgoznák meg a kecskék. A célirányos legeltetés költsége 1100–2200 dollár (308–616 ezer forint) hektáronként. Kétszáz kecske nagyjából egy nap alatt 0,4 hektárral végez.
Már számos amerikai város is bevetett kecskéket tűzveszély-csökkentő legelésre, többek között Savannah Georgia államban és Tucson Arizonában. A brooklyni Prospect Parkban szintén kecskéket alkalmaztak az invazív, támadó növényfajok megtizedelésére, mert azok kezdték kiszorítani az őshonos növényzetet, írta a piacesprofit.hu.

Észak-Spanyolországban „tűzoltóbrigádnak” nevezik azt a kecskenyájat, melyet szintén tűzvédelmi okokból legeltetnek különféle helyeken. Még a Google is kecskéket alkalmaz a kaliforniai Mountain View-ban található székháza körüli gyepek nyírására. Ugyan a kecskék is erőforrás-igényesek (itatás, szállítás), valószínűleg környezetbarátabb megoldás, mint fűnyírógépeket használni és azokat karbantartani.

Ajánlott tartalom

Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv: közel 300 szervezet vesz részt az ország megtisztításában

Összesen mintegy 2,4 milliárd forint támogatással teheti tisztábbá az ország egy-egy szegletét, előzheti meg a további illegális hulladéklerakást a Tisztítsuk meg az országot! pályázat eddigi 285 nyertese - jelentette be Schanda Tamás.