„Zöldebbé” teszik a kecskeméti cég biogázüzemét

Egy norvég kutatóintézet is „beszáll” a környezetbarát technológia kifejlesztésébe. Ugyanannyi energia termelése kevesebb alapanyagból, kevesebb fermentációs maradék és kisebb károsanyag-kibocsátás a biogázüzemben: ez a célja annak a Norvég Alap által támogatott projektnek, amelyben egy norvég és egy magyar kutatóintézet, valamint egy biogázüzemet is működtető cég, a kecskeméti Pilze-Nagy Kft. fogott össze környezetbarát technológiák kidolgozására és alkalmazására.

A projekt nyitórendezvényén az is kiderült, a tervezett fejlesztés olyan újszerű megoldást jelent majd, amire mezőgazdasági biogázüzemekben még nincs példa.

A laskagomba-termesztéssel foglalkozó Pilze-Nagy Kft. 2007-ben épített biogázüzemet a gombatermesztés során keletkező szerves hulladékok hasznosítására. A biogázüzem kör alakú fermentorában olyan biológiai folyamatok mennek végbe, amelyek során a szerves anyagok egy része energianyerésre alkalmas gáz termelése mellett lebomlik, a maradékanyagot pedig tárolókban helyezik el.

A projekt egyik célkitűzése az, hogy javítsuk a fermentorban a lebontás hatékonyságát, így kevesebb szerves alapanyagra lesz szükség és kevesebb lesz a fermentációs maradék is – magyarázza Somosné dr.Nagy Adrienn, a cég ügyvezetője.  Ezt azzal érjük el, hogy a fermentorból kikerülő szerves anyagok egy részét nem helyezzük el a tárolókban, hanem biológiailag kezeljük és visszajuttatjuk a fermentációba, vagyis másodjára is bevonjuk az energiatermelési folyamatokba. Ez a többlépcsős anyagkezelési technológia egy olyan újszerű megoldás lesz, amilyenre mezőgazdasági biogázüzemekben még nincs példa.

A másik célkitűzés a füstgáz-kibocsátás csökkentése egy füstgáztisztító rendszer beépítésével. A jelenleg 1000 m3/óra sebességgel keletkező füstgáz szennyezőanyag-tartalmának csökkentése jelentősen hozzájárul a környezettudatos zöldenergia-termeléshez és az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorításához.

A fejlesztésre a Norvég Alap Zöld Ipari Innováció programjának támogatásával nyílik lehetőség. A nyitórendezvényen Tarnóczky Tímea programkoordinátor arról számolt be, hogy összesen 90 pályázatot nyújtottak be, a rendelkezésre álló 6 és fél milliárd forintból 28 projektet tudnak támogatni.

A norvég partner, a TEL-TEK kutatóintézet más kutatási területek mellett már 10 éve foglalkozik a hulladék alapú bioenergia-termelés kérdéseivel – mutatta be az intézetet Jon Hovland projektmenedzser. Kifejlesztettek egy olyan kisméretű kompakt biogázüzemet is, ami kamionon szállítható a telepítés helyszínére. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. és annak szegedi Biotechnológiai Divíziója – amelynek egyik kiemelt kutatás-fejlesztési területe a biológiai alapú energiatermelés – már évek óta fontos partnere a Pilze-NagyKft.-nek – utalt a közös projekt előzményeire Uzsoki Bálint projektmenedzser. A cég többéves biogázüzem üzemeltetési tapasztalata együtt a két kutatóintézet szellemi hátterével garancia a projekt sikerére – véli Somosné dr. Nagy Adrienn ügyvezető.

A nyitórendezvény szélesebb kitekintést is adott Bács-Kiskun megye gazdasági aktualitásaira és területfejlesztési programjára is. Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a cégek nettó árbevételének növekedését emelte ki, ami 2012-ről 2013-ra 21,5 %-kal nőtt a megyében. A régió nettó árbevételének 52,8 %-a keletkezik Bács-Kiskun megyei cégeknél.  Ebben az eredményben természetesen kiemelt szerepet játszik a Mercedes. Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke a 2014-2020 között várhatóan rendelkezésre álló területfejlesztési forrásokat és az azokhoz rendelt célokat, prioritásokat mutatta be. A sokrétű fejlesztési programban helyet kap a környezetterhelés csökkentése is, különös tekintettel az üvegházhatású gázok kibocsátására és a hulladék mennyiségének csökkentésére, de a környezetbarát közlekedési formák szélesítése is hangsúlyosan szerepel a célok között.

A projekt címe „A biogáz üzem működésének  hatékonyságát növelő és károsanyag-kibocsátásának csökkentését lehetővé tevő, innovatív technológiák kifejlesztése”

Teljes költségvetése 210 millió Ft, ebből 180 millió Ft a támogatás.

A projekt tervezett zárása 2016. április 30.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.