Hatalmas jégdarab vált le az antarktiszi Pine-szigeti-gleccserről. A leszakadt jéghegy nagyjából akkora területű, mint Kecskemét.

Kecskemétnyi jégdarab szakadt le az Antarktiszról

Hatalmas jégdarab vált le az antarktiszi Pine-szigeti-gleccserről. A leszakadt jéghegy nagyjából akkora területű, mint Kecskemét.

A kutatók október elején kezdték el megfigyelni az érintett jéghegyet, miután egy hatalmas repedés tűnt fel a területen – írja az IFLScience. A hasadék a jégself közepén tűnt fel, majd terjedni kezdett. A mintegy 297 négyzetkilométeres (azaz közel kecskemétnyi) jégdarab a közelmúltban szakadt le, és megindult az Amundsen-tengeren. A B-46 jelű jéghegy már el is kezdett feldarabolódni. Korábban ilyen jelentős jégleválások nagyjából hatévente történtek, 2013 óta azonban már négy ilyen esemény is lezajlott. Stef Lhermitte, a Delfti Műszaki Egyetem munkatársa szerint úgy tűnik, hogy egyre gyakoribbá válnak a leválások. 2001 óta a mostani volt a hatodik legnagyobb jégleszakadás a Pine-szigeti-gleccsernél, írta a 24.hu.

A Pine-szigeti-gleccser jelenleg a Föld leggyorsabban zsugorodó gleccsere, 2015 és 2017 között mintegy 5 kilométerrel húzódott vissza. A becslések alapján a jégtömeg évente nagyjából 45 milliárd tonna jeget veszít el, ezzel nyolcévente mintegy 1 millimétert emelkedik az óceánok szintje. Amennyiben az egész gleccser eltűnne, úgy fél méterrel állnának magasabban a tengerek. A kutatók úgy gondolják, hogy a jég olvadásának hátterében az egyre melegedő tengervíz áll, amely folyamatosan ostromolja az antarktiszi jégtömegeket.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.