Kedvezőtlen helyzetkép a brit zöld technológiában

A Global Action Plan a közszféra IT szakembereit interjúvolta meg, milyen kilátásai illetve megkezdett projektjei vannak a kormány szektort érintő zöld stratégiájának, melynek célja a semleges szén-dioxid-kibocsátás elérése 2012-ig.

A felmérésben 150 informatikai menedzser vett részt, és a megkérdezettek kétharmada kételkedik a kitűzött célok megvalósításában.

A kívánt globális cselekvési terv megvalósítását alapvető dolgok hátráltatják. Számos informatikai vezető egyszerűen nem tudja, mennyi energiát igényel a részlege. A résztvevők kétharmada nézi meg, vagy kérdez rá a számlákra, és csupán egynegyedük tűzött ki részlegén belül a projektet érintő informatikai célokat. A szén-dioxid-semleges ágazat elérését tovább nehezíti, hogy az érintettek 13%-ka tudta kiszámolni létesítménye kibocsátását, mely nem jelenti azt, hogy ezt rendszeresen meg is teszik, valamint számolnak vele. A globális stratégia egységes megoldásokat is követelne, ennek ellenére a vezetők mindössze 16%-ka működik együtt más menedzserekkel vagy a közszféra más szervezeteivel, hogy megosszák ismereteiket, elképzeléseiket, esetleg közös cselekvési tervet dolgozzanak ki. 

Az eszközölt változtatások leginkább a PC-k éjszakai leállítására, illetve a hatékonyabb nyomtatásra terjednek ki, ám a nagyobb horderejű megoldások, mint a virtuális adatközpont, vagy a telekommunikáció átszervezése egyelőre hiányoznak.

Ennek megfelelően, a kívánt célok ellenére, az elmúlt évben 3%-kal tovább nőtt a közszféra szén-dioxid-kibocsátása, mely jelentős részben az IT szektornak köszönhető.  A globális zöld stratégia lassú indulása, gyakorlatilag a hatékony, egységes stratégia hiánya több szakembert és aktivistát aggodalommal tölt el, félő, hogy a szektor elmaradó ez irányú fejlődése más területek visszatartását eredményezheti.

A felmérést végző Restorick szerint, a zöld kezdeményezések elterjesztésének lassú volta, kudarca még azt is maga után vonhatja, hogy az adófizetők pénze a magánszektorba vándoroljon a közelgő szén-dioxid cap-and-trade rendszer bevezetésével.

Ajánlott tartalom

A nyomtatás energiakibocsátásának felét meg lehetne spórolni tintasugaras nyomtatókkal

Ha 2025-ig az összes irodai lézernyomtatót kiváltanák tintasugaras nyomtatóra, akkor a jelenlegi szint 52 százalékára lehetne csökkenteni az energiakibocsátást, ez 1300 millió kilogramm szén-dioxidot takarítana meg, ami több mint 280 ezer autó forgalomból való kivonásával lenne egyenértékű - derül ki az Epson megbízásából készült kutatásból.