Kell aggódnunk az ukrán nukleáris létesítmények miatt? A NAÜ aggódik

Súlyos aggodalmának adott hangot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója a Csernobilnál dúló harcok miatt, sajtóforrások szerint pedig a NAÜ vezetői szerdán Bécsben tanácskoznak a harcok nukleáris létesítményekre jelentett veszélyeiről.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Rafael Grossi – akinek szavait a Daily Mail című brit napilap idézte – leszögezte, hogy bármely, ukrán nukleáris létesítményt érő baleset súlyos következményekkel járna a közegészségügyre és a környezetre nézve. Grossi kiemelte a csernobili atomerőmű esetét, amelyet csütörtökön orosz légideszantosok – sajtóértesülések szerint súlyos harcokat követően – teljesen az ellenőrzésük alá vontak. Nem sokkal később Kijev arról tájékoztatott, hogy a csernobili mérőállomások jelentős része a radioaktivitás szintjének megemelkedését jelezte, hozzátéve, hogy a harcok és a megszállás miatt nem lehet kideríteni, miért emelkedett meg a sugárzás szintje a csernobili tiltott zónában. Grossi arra is felhívta a figyelmet, hogy értesülései szerint az orosz erők közelednek a kelet-ukrajnai Zaporizzsja erőműve felé, közleményben pedig leszögezte, hogy az itt lévő hat reaktor egyelőre biztonságban van. Az orosz védelmi minisztérium a múlt héten azt közölte, hogy az orosz csapatok bevették az atomerőmű körüli területet és magát az atomerőművet is, ám ukrán források ezt tagadták.

Ukrajnában négy atomerőmű található, amely az ország energiaellátásának mintegy felét biztosítja. A zaporizzsjai a legnagyobb, egyben legrosszabb állapotú atomerőmű Európában. Szombaton az orosz csapatok Harkiv városánál megrongálták egy nukleáris hulladéklerakó elektromos transzformátorát, vasárnap pedig az ukrán nukleáris hatóságok azt közölték, hogy rakéták találtak el egy kijevi nukleáris hulladéklerakót. A NAÜ értesülései szerint a létesítményekben nem keletkezett kár, de további vizsgálatok szükségesek. Az ilyen jellegű lerakókban általában alacsony sugárzású, kórházakból és az ipari létesítményekből származó radioaktív anyagokat tárolnak, ám Grossi leszögezte: a két incidens “súlyos kockázatot jelent”. Nem tudni, az orosz erők szándékosan támadják-e a nukleáris létesítményeket és a nukleáris hulladéklerakókat – teszi hozzá a Daily Mail.

 

mti

Ajánlott tartalom

Kijöttek a legfrissebb adatok az éghajlatváltozásról: Szeged belvárosa már olyan forró, mint Rómáé

A szegedi mérések alapján az elmúlt egy év (2023. július – 2024. június) középhőmérséklete a külterületen 14,4 °C volt, ami jelentősen meghaladja az 1981-2010-es időszak átlagát (11,5 °C).