Kémia a kozmetikumokban – avagy anyagok, amiket jobb, ha elkerülsz

Ahogy egyre zöldebb útra térünk, egyre többet kell vizsgálódnunk a fürdőszobánkban is. A továbbiakban néhány általános vegyi anyagot ismertetünk, mely a legtöbb bőr-és hajápolóban megtalálható, és nem ártana elkerülni.

– Kőszénkátrány: A kőszénkátrányt ekcéma, pikkelysömör és más bőrbetegségek kezelésére használják, megtalálható a viszketés elleni krémekben. Karcinogénként is ismerhetjük.

– Dietanolamin (DEA): Megtalálható szappanokban és samponokban. A DEA önmagában nem rákkeltő, de más vegyi termékkel reakcióba lépve az esetleges rákkeltő anyagok könnyebben szívódik be a bőrbe. A DEA számos formában megtalálható, mint például Kokamid DEA Oleamide DEA és Lauramide DEA.

– Formaldehid: Ijesztően gyakori összetevője a különféle kozmetikai termékeknek. A formaldehid irritálhatja a szemet, az orrot és a torkot. Szárítja és irritálhatja a bőrt, sőt, asztmát és rákot is okozhat.

– Parabenek: A parabenekkel a sajtó elég sokat foglalkozott az elmúlt időben és egyre több termékkel lehet találkozni, amely állítólag paraben-mentes. Ennek az az oka, hogy a parabeneknek számos formájuk van (metilparaben, propilparaben, ethilparaben vagy butilparaben) , melyek összefüggésbe kerültek az emlőrákkal. A FDA azt állítja, hogy nagyon alacsony szinten nem veszélyesek, de ha figyelembe vesszük, hogy 25.000 különböző kozmetikai és bőrápoló termék tartalmaz valamilyen parabent, nem biztos, hogy hátradőlünk.

– Fenilén-diamin (PPD): Ismert összetevője a hajfestékeknek és a szempilla festéknek is. A National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) tanulmányai azt mutatják, hogy nagyobb gyakorisággal jelenik meg a rák a fodrászok és a kozmetikusok között, éppen emiatt. Bár a PPD-t nem engedélyezik olyan termékek esetében, melyek érintkezhetnek a bőrrel, hajfestéskor általában festékes lesz a homlok vagy a fül is. Kockáztatsz?

– Ftalátok: Nagy vita tárgya ez az anyag, mivel kiderült, hogy hormonális zavarokat okoz. Azon kívül, hogy megtalálhatóak a műanyag cumisüvegekben és a rágókákban, ne felejtsük el, hogy gyakran használt összetevői a kozmetikumoknak is.

– Nátrium-lauril-szulfát (SLS) és a nátrium-laureth-szulfát (SLES): Mindkettő habképzője a szappanoknak és samponoknak, az SLS és az SLES is irritálhatja a bőrt, a bőrön keresztül pedig felhalmozódhat a szívben, agyban, és a májban is.

– Toluol: Gonosz összetevő, és megtalálható a körömlakkban és a hajfestékben is. Mérgezi az idegrendszert, légzési nehézségeket, szédülést és fejfájást okozhat. Nagy mennyiségben születési rendellenességeket és vetélést válthat ki. Inkább használj toluol-mentes körömlakkot!

– Illatanyag: Az FDA joghézagjai miatt a kozmetikai cégek elrejthetik a legtöbb vegyi anyagot, amelyek között sok a ftalát, és az illatanyag is. Olvass utána az illatanyag veszélyeire és kerüld ezt az összetevőt, mint a pestist!

– Triethanolamine (TEA): A TEA-t a PH egyensúly miatt használják, és gyakori összetevője az úgynevezett „szelíd” kozmetikai termékeknek. Tudni lehet, hogy allergiás reakciókat, szemirritációt válthat ki, valamint szárítja a hajat és a bőrt is.

– Hidrokinon: A bőrápolásban használt összetevőt, a hidrokinont betiltották Japánban, az Európai Unióban és Ausztráliában, de még ma is használják az Egyesült Államokban és világszerte más országokban is. Leginkább az öregedést gátló arckrémekben használják előszeretettel.

Amikor kozmetikai terméket választasz, figyelmesen olvasd el, milyen anyagok találhatók meg az összetevők között! Törekedj arra, hogy természetes és egyszerű kozmetikumokat vigyél haza. Igazán nincs szükséged minden extra szemétre, hogy szép és ápolt legyél.

Ajánlott tartalom

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, és egyben szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosabb életmód fontosságára, és a választás lehetőségére.