Kenderrel betonoztak Domaszéken

Domaszék – Kender, mész és víz keverékével betonoztak szombaton egy környezetbarát házat Domaszéken. Bemutató épületnek szánja egy szegedi szövetkezet.

Bemutatóra hívta az érdeklődőket szombaton egy kenderbetonból épülő házhoz a szegedi KÖSZI Trade Szövetkezet. Horesnyik Béla, a kenderprojekt vezetője előbb elmagyarázta, majd megmutatta, egyszerűen és gyorsan halad a falazás. Öt ember öt tízórás munkanap alatt felhúzhatja egy családi ház falait, még ha közben zsaluz is. Ez Domaszéken már a második ház, ami ilyen környezetbarát technológiával készül. Az elsőt lakják, ez volt az országban is a legelső. A másodikat bemutatóépületnek szánják. Megírtuk: az épület betonpilléres vázszerkezettel készül, ezek közé kerül a meszet tartalmazó kötőanyag és a vízzel összekevert kenderpozdorja. 50 centi vastag fal lesz belőle, amit hőhídmentesen öntenek ki az aljzattal és a mennyezettel. A kenderbeton az idő múlásával egyre szilárdabb, mészkő keménységű lesz. Emellett jó hőszigetelő és -tároló, páraáteresztő és -szabályzó, könnyen feldolgozható, és a mész fertőtleníti a levegőt. A szakemberek számításai szerint az átlagos építési költségeknél nem drágább ez a módszer. Egy ház akár négy hónap alatt lekészülhet. A munkálatok egy részét meg lehet spórolni, például a vezetékek bevésését és a külső hőszigetelést. Belül magnézium-oxid lapokkal vonják be a falakat, kívülről légáteresztő vakolatot kap a felület, írja a delmagyar.hu. 

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit