sunswift

Képes 1000 kilométerre egy elektromos autó?

Különleges, egyetlen töltéssel több mint 1000 kilométer megtételére képes elektromos járművet teszteltek Ausztráliában.

Egy ausztrál szakértő szerint a napelemes elektromos kocsik jelenthetik a megoldást az elektromos autók hatótáv-problémájára – számol be a The Driven. Richard Hopkins, az Új-Dél-Walesi Egyetem munkatársa és a Red Bull Forma-1-es csapatának korábbi menedzsere nincs meggyőződve róla, hogy az e-járművek esetében csupán az akkumulátortechnológia fejlesztésére van szükség. Több megközelítés kell, a megoldást pedig végül ezek kombinációja adhatja.

A kutató úgy látja, a kulcs az igény lehet. „Nem feltétlenül azért választunk autót, mert tetszik a kinézete, hanem azért, mert megfelel az igényeinknek, a családunk szükségleteinek vagy a távolságnak” – mondta Hopkins. A szakértő szerint a tökéletes kombináció egy olyan jármű lehet, amely hidrogén-üzemanyagcellákat és napelemes akkumulátorokat egyaránt tud használni.

Hopkins ötletét a gyakorlatban is tesztelték: a közelmúltban egy hallgatók által épített elektromos jármű indult útnak, hogy felállítson egy új Guinness-rekordot. A Sunswift 7 feladata az volt, hogy egyetlen töltéssel a lehető leggyorsabban teljesítse az 1000 kilométeres távolságot egy Wensleydale-i kutatóközpontban. A piacon jelenleg egyetlen elektromos kocsi sem érhető el, amely egy töltéssel képes lenne 1000 kilométert megtenni. Igaz, 2021-ben a Toyota második generációs hidrogéncellás modelljének, a Mirainak sikerült a bravúr.

A Sunswift 7 esetében a fókusz nem a sebességen van, nem éppen egy gyors járműről van szó – 12 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 kilométer per órára. A lényeg a hatékonyság: az autó tetején, motorháztetőjén és a csomagtartóján is találhatóak napelemek, a hátsó kerekeknél pedig 38 kilowattórás motorok helyezkednek el. A teljes rendszer hatékonysága 98 százalék, a kocsi pedig csupán 560 kilogrammos, szemben a Tesla Model S 2000 kilogrammjával.

A Sunswift 7 a számítások alapján napelemeinek és motorjainak köszönhetően 1300 kilométert tehet meg. Bár megjelenését és teljesítményét nézve messze elmarad egy hagyomány elektromos kocsitól, tökéletes választás lehet a napos Ausztráliában, ahol sokszor óriási távolságokat kell megtenni.

Ajánlott tartalom

A BMW Group tervezőmérnökei bemutatják a Neue Klasse minden érzékszervet átható élményét

A milánói Salone del Mobile dizájnhét keretében a müncheni központú vállalatcsoport reflektorfénybe gurítja a jövő holisztikus vízióját.