Képesek megváltoztatni a virágok illatát amerikai kutatók

Géntechnológiai eljárással immár lehetséges, hogy megváltoztassuk vagy “finomítsuk” a virágok illatát – közölték amerikai kutatók.

A Floridai Egyetem élelmiszer- és agrártudományi intézetének munkacsoportja meghatározta azokat géneket, amelyek az illatért felelősek. Ezek manipulálása megnyitja az utat a kémiai anyagok megváltoztatása, illetve az illat “finomhangolása” felé.
“Sokáig a termesztők a virág külső megjelenésére – magasságára, színére – és a virágzási idő meghosszabbítására koncentráltak, de az illat nem különösebben számított – mondta David Clark, az egyetem kertészettudományi professzora.
A jövőben választható illatok tárháza áll a kertészek rendelkezésére, de termeszthetnek akár illatmentes virágokat is – tette hozzá.
Clark és munkatársai több tíz éven át nyolcezer petúnia génjeit elemezték, eközben többek között felfedezték, hogy az illatos rózsaolaj előállításáért felelős gén ugyanaz, mint amely a paradicsom kellemes ízét határozza meg. Így még ízesebb paradicsomot és határozottabb illatú rózsát tudtak termeszteni.

A Phytochemistry című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatók elkülönítették azokat a géneket, amelyek a petúnia  13 illatösszetevőjét meghatározzák. Ezen anyagok mennyisége géntechnológiai módszerekkel egyenként változtatható. A kutatás megmutatta azt is, hogy miként “készül” a növényekben az illat. Többek között Clark megfigyelte, hogy az illatanyagok termelődése a szirmokban koncentrálódik, és folyamat a bimbó nyílásakor kezdődik.
“A virág illata és az ételek íze úgy gazdagítják az életünket, hogy annak mechanizmusát még nem értjük teljes mértékben. Ha többet tudunk meg arról, hogyan érintkeznek velünk és környezetükkel a növények, az közelebb visz minket ahhoz, hogy a természet adományait még inkább nagyra becsülhessük” – hangoztatta a professzor.

Ajánlott tartalom

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, és egyben szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosabb életmód fontosságára, és a választás lehetőségére.