Kerbela zöld háborúja

Eukaliptuszok, pálmák, olajfák hosszú sora. Kerbela, kb. 100 km- re Bagdadtól dél-nyugatra ezzel harcol az elsivatagosodás ellen, amely tovább súlyosbítja a harcok miatt leromlott környezet állapotát.

A síita iszlám főbb szent városai között Kerbela az úti célja zarándokok millióinak, akik minden évben odalátogatnak, hogy tisztelegjenek Huszein és Abbász imámok emléke előtt.(Aiolus News) A várost ma még kevésbé ismerik a “ zöld övé”-ről, egy volt katonai zónáról, amely a város központjától nyugatra ültetvénnyé változott. Egy 27 km hosszú, 100 méter széles földsávról van szó, amelyen átlag 2 méter magas fiatal fák és növények ezrei állnak. Öntözésüket ötven különböző vízforrás biztosítja. A 2006-ban elindult program célja elzárni az utat az utóbbi években nyugtalanítóan gyakori homokviharok elől és harcolni a föld elszikesedése ellen. Ha nem teszünk semmit, a sivatag ellep bennünket, offenzívát kell indítanunk és megsokszoroznunk az öntözési programokat” – mondta az AFP hírügynökségnek Haszán Dzsabbár, a “ zöldöv” program igazgatója.

A számuk önmagukért beszélnek: 62 ezer olajfa, 20 ezer pálma, 37 ezer eukaliptusz, 4 ezer tamarindusz. Ezeket a fákat ellenálló képességük miatt és azért választották, mert rövid idő alatt teremnek gyümölcsöt. Mivel Kerbelát már viszonylag biztonságos helynek tekintik, a sávot ki akarják szélesíteni legalább 1 km-re. Az ENSZ által nyilvánosságra hozott adatok szerint Irak, amelynek csak 28 %-a művelhető föld, évente legalább 25 hektárt elveszít a föld minőségének leromlása miatt. Ezenkívül 39% sivatagosodik és 54 %-ot elsivatagosodás fenyeget. A sivatag jelenleg területének 31 %-át foglalja el. A bagdadi kormány elfogadott egy tervet oázisok létrehozásáról a nyugati nagy sivatagi régióban.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.