Kerekasztal a digitális megújulásról

Az innovációt említette lehetséges kitörési pontként a soproni VOLT Fesztiválon csütörtök délután a digitális megújulásról rendezett kerekasztal minden résztvevője.

Az infokommunikációs innovációban a kilencvenes években még meglévő előnyt “ügyetlen szakpolitizálással” nagyrészt sikerült “elhülyéskedni”, pedig ez olyan terület, amellyel az országot ki lehet mozdítani jelenlegi helyzetéből – hangoztatta Gerényi Gábor, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének elnökségi tagja. Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár arról beszélt, az állam nem beleszólni akar a terület történéseibe, hanem segítő terepet nyújtani, hogy az onnan kinövő újdonságok segítsék az egész ország boldogulását. Mint megjegyezte, kormányzati szándék van arra, hogy a ciklus végére szinte teljesen száműzzék a papírt a közigazgatás egyes területeiről, az alkotmány pedig célként tűzi ki az újítások alkalmazását.

 
Hozzátette: a világ amúgy is ebbe az irányba halad, az állam feladata elismerni és ösztönözni ezt. “A közönség általában kifejezetten jól fogadja az újdonságokat” – jegyezte meg a nóvumok fesztiválokon megjelenéséről Gerendai Károly, a Sziget Szervezőiroda ügyvezető igazgatója. Kitért arra, hogy amikor rendezvényeiken a készpénzfizetés megszüntetéséről döntöttek, akkor is csak a kereskedők fogalmaztak meg aggályokat. Gerényi Gábor felvetésére, hogy napjainkra vége a hagyományos adatbiztonságnak, mivel az emberek mindent megosztanak magukról az interneten, Gerendai Károly kifejtette: más módon, de eddig is sokan csináltak “hülyeséget”, mivel nem tudatosították magukban, hogy amikor bizalmas, személyes ügyeket beszélnek ki, mást is elér az információ. A szervezők közlése szerint a szerdai nyitónap estéjére elfogytak a VOLT fesztiválbérletek. A VOLT Fesztivál történetében először fordult elő, hogy az első nap estéjén elfogyott a kiadható 15 ezer bérlet. Mostantól csak napijegyet lehet venni – írta közleményében a rendezvény sajtóirodája, megemlítve, hogy az esemény első napján 21 ezren látogattak a fesztiválra. A keddi sajtóbejáráson azt közölték a szervezők, hogy a tavalyi 84-85 ezer után 90 ezernél több látogatóra számítanak, a péntek és a szombat este pedig “teltház-gyanús”.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.