Kerékpáros fejlesztések az élhetőbb városokért

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Magyar Kerékpárosklub közös konferenciát szervezett annak érdekében, hogy az együttműködésük eredményeként Győrben megvalósult fejlesztések példáján keresztül felhívja a figyelmet az élhetőbb, egészségesebb városok létrejöttéhez nélkülözhetetlen, nagy társadalmi és gazdasági haszonnal járó, emellett gyorsan megtérülő kerékpárosbarát beruházások fontosságára.

Simon Róbert Balázs alpolgármester a konferencián kiemelte, hogy a városban több fontos kerékpáros fejlesztés készült el idén, és jövőre is folytatódik a civilekkel közösen kidolgozott Kerékpáros Közlekedési Koncepció végrehajtása. A konferencián több mint 20 város és település polgármestere, főépítésze, vagy közlekedési szakembere vett részt. Simon Róbert Balázs alpolgármester a konferencia sajtótájékoztatóján elmondta, hogy példaértékű együttműködésről van szó az önkormányzat és a Magyar Kerékpárosklub között, amely Győr városát kerékpárosbaráttá és egyben élhetőbbé is tette. 2010-ben az országban először Győrben történt meg az új KRESZ szerinti kerékpáros nyomok, nyitott kerékpársávok kijelölése. A szakmai és civil szervezetekkel szoros együttműködésben készült Kerékpáros Közlekedési Koncepció végrehajtása is megkezdődött, ennek keretében idén elkészült a felújított és kerékpárúttal kibővített Széchenyi híd, az Új Bácsai út és ezzel párhuzamosan az út mentén a kétoldali egyirányú kerékpárút és a Sziget- Révfalusi híd, szintén kétoldali, egyirányú kerékpárúttal.

A konferencia Kerékpár az európai várospolitikában című szekciójában László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke a kerékpáros fejlesztések gazdasági és társadalmi hasznáról beszélt, mint előadásában részletesen kifejtette a kerékpáros fejlesztések nem csak a kerékpárosok számára előnyösek, hanem kihatnak az egész városra, hiszen általuk javul az egész település közlekedése, élhetőbbé válnak közterei minden közlekedő örömére.
Ing. Thomas Berger a bécsi városháza képviseletében Bécs kerékpáros fejlesztéseit mutatta be. Előadásában elmondta, hogy e fejlesztéseknek köszönhetően az elmúlt években Bécs kerékpározhatósága folyamatosan javult. Ennek következtében már több mint 6% a kerékpárral közlekedők aránya. Megosztotta továbbá tapasztalatait a bérelhető városi kerékpáros rendszerről, illetve a kerékpártárolás problémájának bécsi megoldásáról is.

Dr. Käthi Diethelm, Európai Kerékpáros Szövetség alelnöke Bázelből, Kerékpáros Városok: fenntartható fejlesztés, gazdasági hatások címmel tartott előadást. Előadásában kiemelte, hogy a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése kiemelkedő gazdasági és társadalmi megtérülést eredményez, minél többen váltanak kerékpáros közlekedésre, hosszú távon annál nagyobb haszon realizálható, ugyanis a Német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal számításai szerint a városnak a kerékpárral megtett 1 kilométer utáni költsége, az autóval közlekedő költségének csupán 10%-át teszi ki.

A konferencia második felében a kerékpárnak a magyar várospolitikában betöltött szerepéről szóló előadások hangzottak el. Bencze-Kovács Virág, a Magyar Kerékpárosklub műszaki tanácsadója arról beszélt, hogy a Magyar Kerékpárosklub felajánlja szakmai segítségét az önkormányzatoknak abban, hogy kidolgozzák és hosszú távon érvényre juttassák a kerékpárosbarát település szempontrendszerét. Jó példaként említette az elmúlt két évben Győr, Miskolc, Érd és Szeged városával történt konzultációkat és tervegyeztetéseket, illetve Budapesten Kőbányának és Józsefvárosnak készített javaslatokat. A záró szekcióban bemutatkozott a KErékpárosbarát TEpülések Országos Szövetsége (KETOSZ), valamint Szakonyi Petra, Okl.Településmérnök-stratégiai tervező ismertette a TravelPlanplus IEE projekt fontosabb tudnivalóit.

Az ebédszünetet követően a vendégek egy 20 perces kerékpáros tanulmányúton vehettek részt, ahol megtekinthették az elkészült fejlesztéseket. A résztvevők ezt követően egy városfejlesztési közösségi szerepjátékban vehettek részt, melynek során egy elképzelt település közlekedési problémáira kellett közös, természetesen kerékpárosbarát megoldást találniuk.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.