Kerékpározással kezdődött a környezetvédelmi miniszterek találkozója

Közös budapesti kerékpározással indult pénteken az uniós környezetvédelmi miniszterek kétnapos informális találkozója, többen a világhírű magyar találmánnyal, a lánc nélküli biciklivel tették meg a távot.

A tárcavezetői menet az egyik margitszigeti hoteltől, a delegációk szállásától indult. Csaknem valamennyi miniszter részt vett a közös kerekezésen, és kíséretükből is sokan csatlakoztak. A több mint 50 fős csoportban civil szervezetek képviselői is ott voltak, például László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke. Többen a Stringbike nevű magyar találmánnyal, lánc nélküli biciklivel tekertek a tavaszi napsütésben. Volt egy rolleres is, a tárgyalásokon Magyarországot képviselő Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára. A menetet Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vezette, aki a délután kezdődő megbeszéléseket is irányítja majd a soros magyar elnökség nevében. A miniszterek az Árpád-hídon és a pesti rakparton a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházához kerekeztek. A 7 kilométeres távot alig több mint fél óra alatt tették meg. Az utat rendőrök biztosították. A huszonhetek miniszteri túrája nem okozott nagyobb fennakadást a főváros közlekedésében.

A tárcavezetők a túra után részt vesznek az MTA-n a Vizeink jövője című konferencia záró ülésén, amelyen felszólal Janez Potocnik, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa. Fazekas Sándor az MTA székházánál újságíróknak elmondta: a közös akcióval is buzdítani szeretnének mindenkit az egészséges életmódra, a kerékpárral való munkába járásra. A miniszterek a Duna-parton bicikliztek végig, a most kezdődő informális ülés is Európa vizeinek jövőjéről – az egészséges ivóvízről, vízvédelemről, vízgazdálkodásról, ár- és belvízvédelemről – szól – mondta a miniszter.     A jövőben az Európai Uniónak és a tagállamoknak – figyelembe véve a víz keretirányelvet – olyan intézkedéseket kell hoznia, amelyek a vízbázisok védelmét szolgálják. Ezenkívül komoly erdőtelepítésekre, a vízgazdálkodás újragondolására, további víztározók építésére van szükség. Magyarországnak jó néhány év lemaradását kell behoznia a víztározók építése terén, és fel kell gyorsítani a már zajló munkálatokat. A Tisza vidéken két tározó már elkészült, és további négy építése van folyamatban, illetve tervben. Hozzátette: Magyarországon a vizek 10-20 százaléka mondható jó minőségűnek.

Ajánlott tartalom

Áder János: ideológiai alapon nem lehet energiapolitikát folytatni

Az energiapolitika alakítását nem lehet ideológiai alapon megközelíteni, ahhoz gazdasági, környezetvédelmi és politikai tényezők összefüggéseit kell figyelembe venni - mondta Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke kedden Győrben, középiskolásoknak tartott előadásán.