Keresik az Európai Év Fáját, amely akár a letenyei platán is lehet.

Keresik az Európai Év Fáját

Keresik az Európai Év Fáját, amely akár a letenyei platán is lehet.

Az érdeklődők március 6-ig a www.voting.treeoftheyear.org oldalon szavazhatnak kedvenc fájukra. A letenyei platánt a Letenyéért Közéleti Egyesület nevezte a versengésre, amelybe a 2010-ben saját országukban Év Fája címmel díjazott fák juthattak be. A hazai platánnal versenyez egy-egy tölgy Csehországból és Szlovákiából, egy platán Bulgáriából és egy hársfa Romániából. A megmérettetésen résztvevő fák nem csupán koruk és megjelenésük miatt érdekesek, de a hozzájuk kapcsolódó történetek, legendák is figyelemre méltóak. Közös bennük, hogy az őket nevező közösség számára különösen fontosak, s az idők során településük szimbólumává váltak – közölte az Év Fája versenyt meghirdető Ökotárs Alapítvány az MTI-vel.

Az Európai Év Fája verseny célja, hogy nemzetközi szintre emelje a fák kérdését, erősítse az emberek kötődését környezetükhöz és felhívja figyelmüket a természeti értékekre. Az európai szavazás alapjául szolgáló országos Év Fája versenyt 2010-ben első alkalommal rendezte meg az Ökotárs Alapítvány: a vetélkedőre 125 fát jelöltek magánszemélyek, civil szervezetek, önkormányzatok az ország minden részéről, és több mint 16 ezer szavazatot adtak le rájuk. Az eredetileg Csehországból indult programot az Ökotárs testvérszervezete, a Nadace Partnerství kezdeményezte és szervezi. Csehországban 2011-ben lesz tíz éves az Év Fája, ez adta az ötletet, hogy nemzetközivé szélesítsék a vetélkedőt, amely jövőre várhatóan Franciaországban, Írországban és Lengyelországban is elindul.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.