Késik a fenntartható fejlesztés stratégiája Magyarországon

A nemzeti fenntartható fejlesztés stratégiáját a tervezett idei ősz helyett csak jövőre készíti el a kormány, az MFB által kezelendő zöld fejlesztési alapba a következő uniós finanszírozási ciklusig csak évi 100 milliárd forint kerülhet – mondta Bencsik János, a Nemzetgazdasági Minisztérium energiaügyi és otthonteremtési államtitkára egy üzleti fórumon csütörtökön Budapesten.

A fenntartható fejlődést pártoló nemzeti üzleti tanácsok közös szervezete, a WBCSD most elkészült Vision 2050 című jelentésének ismertetésén az államtitkár kitért arra is, hogy 2013 elejére a magyar energiatermelést új szabályok közé kell helyezni, hogy előnyt élvezzenek az alternatív energiák.  Az államtitkár kitért arra is, hogy a kötelező átvételből származó profitból nem részesednek a fogyasztók. Ugyanakkor a rászoruló fogyasztókat az utóbbi években  600 milliárd forinttal támogatta az állam. Ebből a pénzből – uniós forrással kiegészítve – csodákat lehetett volna tenni – tette hozzá az Bencsik János.
A Vision 2050 jelentés azzal számol, hogy akkorra 9 milliárd ember él a Földön, a középosztály jóval szélesebb lesz, mint ma, így az a fogyasztási minta is szélesebb körben terjed. Ugyanakkor a véges természeti erőforrásra támaszkodva kell magasabb életszínvonalat nyújtani – erről Per Sandberg a WBCSD ügyvezetője beszélt a jelentés kapcsán. A jelentés megállapításait – amelynek elkészítését egyebek mellett a Volkswagen, az Alcoa, a Holcim, a Boeing és a Toyota is támogatott – két példán szemléltette az előadó. Az egyik a mezőgazdaság, amelynek a mai termőterületen kell élelemmel ellátni 2050-ben 9 milliárd embert, és ehhez számos kutatásra és azok eredményeinek a hasznosítására lesz szükség. Ugyanakkor az épületek 2050-ben nem igényelnek külső energiát, amit felhasználnak, azt megtermelik maguknak. Ehhez ma már rendelkezésre áll minden technológia, csak még nem terjedt el.
Bencsik János ismertette a nemzeti fenntartható fejlődés keretében Magyarország stratégiai célkitűzéseit. Ezek közé tartozik az élelmiszerből való önellátás, az ivóvíz nemzeti kézbe vétele, továbbá az energia függőség csökkentése.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.