Kész beperelni Romániát az Európai Bizottság a falopások miatt

Kész beperelni Romániát az Európai Bizottság, amennyiben nem lép fel azonnal az illegális erdőirtások ellen – tájékoztat a România Liberă.

A bizottság december 2-ig adott határidőt Romániának, hogy bemutassa: milyen konkrét lépéseket tett az utóbbi hónapokban a felelőtlen erdőirtások ellen. Kérik, hogy kiemelten mutassák be stratégiájukat az osztrák Holzindustrie Schweighoferrel és a Romsilvával kapcsolatban.

Az Európai Bizottság az álláspontját az Agent Green környezetvédelmi szervezettel is ismertette. Eszerint a bizottság kész elővenni minden rendelkezésére álló eszközt, hogy Románia betartsa az európai környezetvédelmi jogszabályokat.

Az Agent Greennek küldött tájékoztatóban az európai végrehajtó testület azt nehezményezi, hogy Románia nem tett eleget az európai követelményeknek, nem ellenőrizte például megfelelően a piaci szereplőket, és nem is büntette meg őket a törvények megszegése miatt.

Az Európai Bizottság világossá tette, hogy amennyiben Románia továbbra sem lép fel hatékonyabban az erdőirtások ellen, kész az igazságszolgáltatás elé citálni mint uniós tagállamot.

Nemzetközi szinten is meghúzták a vészharangot

Mint arról már korábban beszámoltunk, októberben több környezetvédelmi szervezet is sajtótájékoztatót tartott Bécsben, ahol rámutattak: a romániai erdőirtásokat egy bűnszövetkezet végzi.

A romániai fakivágásoknak csaknem a fele illegálisan történik, a faszállítmányok pedig a Schweighoferhez kerülnek. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az erdőirtások környezetvédelmi területeket is érintenek, például a Retyezáti Nemzeti Parkot. Itt több erdőt is felvásárolt ugyanis a Schweighofer, az innen származó fát pedig tűzifaként értékesítették Ausztriában.

A nemzetközi sajtóban is egyre több cikk jelenik meg a romániai erdőirtásokról, októberi cikkében például a The Guardian arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa utolsó érintetlen erdeit pusztítja illegálisan a Schweighofer.

forrás: szekelyfold.ma

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.