Készül a világ legnagyobb úszó szélfarmja Skóciában

Csak napok teltek el azóta, hogy a dán energiaszolgáltató, a Dong bejelentette, szeretné megépíteni a világ legnagyobb tengeri szélfarmját az angol partoknál, máris újabb mérföldkőről kaptunk hírt a megújuló energitermelésben Skóciából.

A skót kormány megerősítette, egy másik skandináv cég, a norvég Statoil is építhet úszó szélfarmot a brit vizeken. A park öt 6MW-os turbinával üzemelne Peterhead partjainál felülmúlva a jelenlegi rekordtartó japán 7MW-os, magányos turbinát.

A hivatalos becslések szerint a farm 135GWh elektromosságot termelne évente, mely 19 900 háztartás ellátásához elegendő. Míg a hagyományos turbinákat a tengerfenéken rögzítik, addig a  Hywind turbinái ballaszttal ellátott acélhengereken állnak majd, melyeket horgonyok tartanak a helyükön. Ez megkönnyíti a turbinák felállítását mélyebb vizekben és csökkenti az energiaelőállítás költségeit. Az eljárást először Norvégiában használták 2009-ben, ám a Statoil elérkezettnek látja az időt, hogy anyaországán kívül is terjeszkedjen.

forrás: itmozaik.hu

Ajánlott tartalom

A Rockefellereknek is ciki lett az olaj

Már a Rockefeller örökösök sem hisznek az olajban: a családi alapítvány kivonul az ExxonMobilból, mivel úgy vélik, józan ember nem fektet most pénzt a földi életet veszélyeztető fosszilis energiákba.