Készülődik a szélturbina-forradalom

Ausztrália 35 000 kilométer hosszú óceánpartja nagyszerű terepet kínál a szélenergia hasznosítására, és az ország tudósai olyan megoldásokat fejlesztenek ki, amelyekkel harmadáron tudnak ezerszer hatékonyabb szélturbinákat építeni.

Most körülbelül 15 millió dollárba kerül egyetlen szélturbina megépítése, és a hatalmas szerkezetet nagy teherbírású hajókon kell a telepítés helyére szállítani. A turbinák működtetése is sokba kerül, mert a bennük lévő mechanika bonyolult, nehéz és drága.

A Wollongong Egyetem kutatócsoportja ezt a mechanikát akarja lecserélni szupravezetőkre, amivel a turbina súlyát és méretét 40 százalékkal tudnák csökkenteni. „A fogaskerékház helyére magnézium-diborid szupravezető tekercset rakunk, ami energiaveszteség nélkül állítja elő az áramot, ráadásul kétharmadával csökkenti a gyártás és üzemeltetés költségét” – mondta Shahriar Hossain, a fejlesztések irányítója.

Arról még nem nyilatkoztak, hogy a turbinában miként tudják -239 Celsius-fokon tartani a magnézium-diboridot, az ugyanis csak ezen az alacsony hőmérsékleten válik szupravezetővé. A kutatócsoport állítja, a szupravezetős turbina ára csupán 3-5 millió dollár lesz, mert jövőre jelentősen lecsökken a magnézium-diborid gyártási költsége.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki a hatékony napelemes invertereket kereste

A Kínában Aiswei néven működő Solplanet más országokban, köztük Ausztrliáiában is jelen van.