Két bioetanol beruházást minősít kiemeltnek a kormány

A kormány a kukoricát feldolgozó Kabán, illetve a Dunaalmáson létesítendő bioetanol és biogáz-kiserőmű projektet a hatósági ügyintézés szempontjából kiemelt beruházássá kívánja nyilvánítani – az erről szóló rendelet-tervezet a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium honlapján található.

A volt kabai cukorgyár területén megvalósuló üzem 288 ezer tonna kukoricát dolgoz fel évente, ebből 101 ezer köbméter bioetanolt, és 55 megawatt villanyáramot, továbbá 2.376 tonna csíraolajat állít elő. A beruházás 130 millió euróba kerül, és 90 embernek ad munkát. A projekt beruházója az EM-Bioetanol Kft. A cégjegyzék szerint a 2006-ban alapított cég jelenlegi jegyzett tőkéje 2,5 milliárd forint. A tulajdonosai közt főleg környékbeli mezőgazdasági termelők találhatók.
A dunaalmási hasonló létesítmény nagyobb lesz, 340 ezer tonna kukoricát dolgoz fel évente a tervek szerint, ebből 124 ezer köbméter bioetanolt és 70 megawatt villanyáramot, továbbá 2.772 tonna csíraolajat állít elő. A beruházás 140 millió euróba kerül, 101 embernek ad majd munkát. A projektet a Duna-Etanol Zrt. indítja, amely szintén 2006-ban jött létre, a jegyzett tőkéje azóta is 20 millió forint, a tulajdonosa pedig egy magánszemély.
A hatósági ügyintézés szempontjából kiemeltté egy 2006-os törvény alapján tehető egy beruházás, amennyiben az értéke eléri a 2 milliárd forintot, és legalább 50 új munkahelyet teremt. Ekkor rövidebb és gördülékenyebb az ügyintézés, a kormány a rendeletben kijelöli a különféle ügytípusokat intéző hatóságokat.

Ajánlott tartalom

A hazai áramtermelés csaknem negyedét biztosították megújuló energiaforrások augusztusban

A hazai bruttó villamosenergia-termelés 2905 gigawattóra (GWh) volt idén augusztusban, 9 százalékkal több az előző évinél; a megtermelt áram 43,6 százaléka volt nukleáris eredetű, 22,4 százalékát biztosította megújuló energiaforrás, 22 százalékát földgáz, 10,8 százalékát szén- és széntermékek, 1,1 százaléka pedig egyéb forrásból származott - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel, legújabb energiastatisztikai riportja alapján.