2012-ben megnyithatja kapuit Mosonmagyaróváron a természettudományi bemutatóközpont , amelyet egy többszáz éves, műemléki védettség alatt álló gabonaraktárból alakítanak ki.

Két év múlva megnyílhat a természettudományi bemutatóközpont Mosonmagyaróváron

2012-ben megnyithatja kapuit Mosonmagyaróváron a természettudományi bemutatóközpont , amelyet egy többszáz éves, műemléki védettség alatt álló gabonaraktárból alakítanak ki.

Ez  év tavaszán  megkezdődhet a 1,5 milliárd forintos projekt kivitelezése, amely  közel 1,3 milliárd forint uniós támogatást  kap a kormány tavaly augusztusi döntése értelmében. A részletes projektdokumentációt február közepén nyújtják be, s  várhatóan hamarosan megkötik a támogatási szerződést – mondta  az épülettulajdonos Movinnov Kft. ügyvezető igazgatója hétfőn az MTI-nek.
Bella Sándor ismertetése szerint az egykori cég nevét ma is viselő magtár, a Futura hosszabb ideje üresen áll. A közel 300 éves  épület a felújítást követően folyamatosan megújuló, interaktív állandó kiállításnak ad helyet, ahol a látogatók ki is próbálhatják a természettudományos  felfedezések  eszközeit. A koncepció kidolgozásában a budapesti Csodák Palotája adott iránymutatást.

A  tervezett bemutató egyrészt szorosan kötődik a  helyszínhez, a Szigetközhöz, a Dunához, és tájékoztatást ad a régió természeti értékeiről. A különféle helytörténeti érdekességek egyedivé tehetik a tárlat anyagát. A kiállítás másik része a klasszikus “science show”, amely a  természettudományokat,  a  fizikát, a technikát, a biológiát, a kémiát népszerűsíti újfajta szemlélettel és megoldásokkal. Így helyet kapnak egyebek között a víz-, és szélerőt bemutató eszközök, az elektromossághoz, a robotikához, a mágnesességhez kapcsolódó installációk.

Bella Sándor hozzátette: fontosnak tartják, hogy a műemléképület a lehető legteljesebb mértékben megmaradjon eredeti állapotában, megőrződjenek a magtárépület eredeti faszerkezetei és egyéb jellegzetességei. Az épület bővítése is stílszerű lesz: a gabonatároló melletti henger alakú építmény a silókra emlékeztet. Ott kap helyet az auditórium a legkorszerűbb oktatástechnikai eszközökkel felszerelve, illetve egy ehhez kötődő időszaki kiállítótér, amely a kuriózumnak számító találmányok, technikai újdonságok bemutatására, a legújabb felfedezések ismertetésére  szolgál majd.
A természettudományi bemutatóközpont a várakozások szerint a város határain túlmutató érdeklődésre tarthat számot, növelheti Mosonmagyaróvár vonzerejét a régiós országok lakói előtt is.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.