Két év múlva minden lakásban lesz vezetékes ivóvíz Kínában

Kína 2015-re a vidéki területein élőket is ellátja biztonságos ivóvízzel, jelenleg még több mint 100 millió ember lakásába nem jut el vezetékes ivóvíz – közölte az illetékes tárca miniszterhelyettese.

A tavalyi év végén még 298 millió embernek nem volt hozzáférése biztonságos, jó minőségű, elegendő mennyiségű ivóvízhez, de 2013 végéig 63 százalékuknál már megoldódik a probléma – jelentette ki Li Kuo-jing vízügyi miniszter-helyettes a törvényhozás állandó bizottságának ülésén. A fennmaradó körülbelül 110 millió ember – köztük 15 millió diák és tanár – ivóvízhez jutását két év alatt oldják meg. A kormány a 2005 és 2012 közötti időszakra 179,1 milliárd jüant (29 milliárd dollár) különített el a biztonságos ivóvíz-ellátással kapcsolatos projektekre. A következő években a vízminőségre is nagyobb figyelmet kívánnak fordítani Kínában a környezetvédelemmel együtt, különösen a víz forrásául szolgáló területeken – hangzott el az ülésen. A képviselők azt is felvetették, hogy a rossz minőségű, szennyezett víz az egyik meghatározó oka a fertőző betegségek terjedésének.

Ajánlott tartalom

Magyar találmány a világ első szennyvíz újrahasznosításából készült tisztítószere

Egy magyar mérnökcsapat rájött, hogy nemcsak biogáz nyerhető ki a szennyvízből, hanem ecetsav is, amelyre a háztartási tisztítószerek nagy része épül, a felfedezésből késztermék lett. Erről a magyar találmányról beszélgetett Áder János korábbi államfő Taxner György vízépítő és szennyvíztisztítási szakmérnökkel a Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.